Afbeelding

100e fossiele hyenakeutel gevonden

Actueel 134 keer gelezen

Maasvlakte - ?Fossielenspeurder Walter Langendoen raapte in 2012 zijn eerste gefossiliseerde hyenakeutel van het vers opgespoten Maasvlaktestrand. Toen zag hij vooral een vreemde steen. Onlangs vond hij er zijn honderdste.

Naturalis Biodiversity Center heeft de versteende keutels die Langendoen vond de afgelopen jaren uitgebreid onderzocht. Barbara Gravendeel, lector Biodiversiteit bij Hogeschool Leiden en Naturalis Biodiversity: "Dit onderzoek heeft verrassende resultaten opgeleverd." Informatiecentrum FutureLand op de Maasvlakte heeft in samenwerking met vinder Langendoen en Naturalis een mini-expositie ingericht.

Onderzoek

Op de Maasvlakte worden zeecontainers bij de douane door een scanner gehaald. Met een vergelijkbare maar wat kleinere scanner is bij Naturalis gekeken of er nog botresten in de gevonden fossiele hyenakeutels zaten. Bij een aantal keutels bleek dat inderdaad zo te zijn. Die keutels zijn vervolgens opengemaakt en de inhoud is met microscopische en chemische analyses nader onderzocht. Barbara Gravendeel, lector Biodiversiteit bij Hogeschool Leiden en Naturalis Biodiversity: "Dit onderzoek heeft verrassende resultaten opgeleverd. De keutels zijn ouder dan gedacht en de grottenhyena at meer diersoorten dan tot nog toe bekend".

Kalketers

De grottenhyena (Crocuta crocuta spelaea), is één van de bekendste roofdieren uit de laatste IJstijd, het laat-Pleistoceen. De Noordzee was toen nog een steppe waar wolharige mammoeten en wolharige neushoorns graasden. Pas later zou door het smelten van de ijskappen de Noordzee vollopen. Krassen en andere vraatsporen op fossiele botten van mammoeten en neushoorns tonen aan dat hyena's zich tegoed deden aan die karkassen. Doordat ze botten afknagen krijgen ze veel kalk binnen. Omdat lang niet alle kalk door het lichaam wordt opgenomen, zit er veel kalk in de ontlasting. Moderne hyenakeutels zijn daarom vaak lichtgrijs of wit van kleur. Juist door dat hoge kalkgehalte verstenen de keutels van hyena's gemakkelijk en spoelen ze tienduizenden jaren nadien aan op het Maasvlaktestrand. Het merendeel van zijn inmiddels 100 exemplaren tellende verzameling is deze zomer te zien in FutureLand, het informatiecentrum over aanleg en gebruik van Maasvlakte 2. Naast de versteende exemplaren van grottenhyenakeutels zijn ter vergelijking ook verse uitwerpselen van moderne gevlekte hyena's te zien. Voor wie het verschil zelf wil ruiken geven snuifdeksels nieuwsgierige neuzen alle gelegenheid.

Adres FutureLand: Europaweg 902, 3199 LC Maasvlakte, Rotterdam Havennummer 8360.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant