Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Beweging

Actueel 139 keer gelezen

COLUMN - Zitten is het nieuwe roken. Het is dodelijk, zeggen deskundigen, dus we kunnen beter onze luie kont van de bank verheffen en in beweging komen. Zomaar wat rondlopen is nauwelijks interessant, dus de mens – een intelligent dier immers – heeft voor die broodnodige beweging speciale dingetjes verzonnen. Bijvoorbeeld de vierdaagse in Nijmegen. Critici lijkt het dwaas en ongezond om vier dagen achtereen in brandende zon of plensregens het vuur uit je sloffen te lopen langs een vastgesteld traject, maar de meeste wandelaars komen toch gezond en wel aan en ze hebben er nog lol in ook, dus het zal vast ergens toe dienen.

Wil je ook je wandelschoenen eens uit de kast halen, maar heb je geen zin om helemaal naar Nijmegen af te reizen en kun je geen vier dagen vrij krijgen van de baas, dan is er dicht bij huis een leuk alternatief. Je hoeft dan niet de lange afstand in etappes te verdelen en tijd te versukkelen met overnachtingen bij locals, nee, je loopt gewoon in een ruk effe door en klaar is kees. De omloop van Goeree Overflakkee (19 en 20 augustus) telt 110 kilometers en je mag er een volledig etmaal over doen, dus dat moet lukken. Voor kniesoren die dat teveel van het goede lijkt zijn er ook kortere afstanden, dus geen enkele smoes is meer geldig, kom in de benen en doe mee! Er worden veel grappen gemaakt over lange afstandsmarcheerders, maar ik zie ze toch liever dan die andere groep actievelingen. Zij maken – vooral in de weekenden, vooral bij mooi weer – de fietspaden onveilig. Ze zijn in tegenstelling tot de wandelaars moeilijk te ontwijken en veel agressiever van aard. We hebben het hier over fietsers die liefst in groepjes optrekken en met grote snelheid over 's heeren wegen suizen. Je weet nooit waar ze opduiken, pas op het allerlaatste moment merk je ze op. Komen ze je achterop dan snauwen ze bars iets van hé of hola, komen ze je tegen dan roepen ze keihard – toepasselijk, dat wel – 'tegen'. Ik krijg altijd zin om wat terug te roepen, maar voor ik iets aardigs verzonnen heb, zijn ze alweer verdwenen. U begrijpt natuurlijk al over wie we het hier hebben: de Mamils, oftewel 'middle aged men in lycra'. Vijftigplussers, veelal met buikje en rode kop, op een racefiets. Natuurlijk, die willen ook niet vroegtijdig dood, dus zoeken ze beweging, maar ze pakken het zo onlogisch aan. Neem nou dat lycra pakje.

Waarom zou je er zo onaantrekkelijk uit willen zien? Net als we allemaal gewend zijn aan de ultrastrakke lijven van de Tour de France, zien we weer die dikbuikige huisvaders in onze omgeving crossen. Mannen, trek toch gewoon een luchtig overhemd aan, dat kan zoveel camoufleren. Natuurlijk, het wappert in de wind en zorgt voor extra weerstand, maar dat maakt alleen maar dat de beenspieren harder moeten werken en daar is het jullie toch om te doen? En rem gerust eens even af als je medefietsers op je pad aantreft. Kost daarna mooi weer extra energie, dus juist prima voor de conditie.

Dagboeknotities van een parttime huisman.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant