Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Plastaks

Actueel 95 keer gelezen

COLUMN - Zorginstelling Careyn heeft in onze regio een interessant proefje gedaan: invoering van een maximum aantal toiletbezoeken per patiënt. Ben je drie keer op een dag geweest dan zit je aan je taks. Er zijn namelijk dementerende bewoners die wel zesendertig keer per dag naar de wc willen. Dat is voor het personeel om gek van te worden, er moet een grens getrokken worden. Die ligt bij drie en dat lijkt me prima. Zelf ga ik ook maar twee keer per dag. Heb ik een echte goeie dag, dan ga ik helemaal niet. Allemaal tijdwinst.

Rondhangen op het toilet, wat heb je eraan? Bovendien moeten zorginstellingen vooruit denken. Binnenkort zullen de babyboomers de verzorgingshuizen bestormen. Stel dat al die luitjes uit de geboortegolf zesendertig keer per dag naar de plee willen, reken maar uit. Nee, het is hoog tijd dat er paal en perk gesteld wordt aan sommige zaken. Dat douchen niet iedere dag hoeft hebben ze in instellingen al lang ontdekt en ook met aankleden zijn al aardige experimenten gedaan, denk aan de pyamadag. Nu is dan het toiletbezoek aan de beurt en binnenkort zal ongetwijfeld het aantal maaltijden per dag beperkt worden. Wat hebben mensen die de hele dag op hun kont zitten nou eigenlijk nodig aan voeding? Bovendien heeft minder eten ook weer een gunstig effect op het wc-bezoek. Kortom, ik vind het een creatieve vondst, een mooi voorbeeld van 'out-of-the-box denken'. Het concept moet alleen nog nader uitgewerkt worden. Wat doe je bijvoorbeeld met bewoners die plaspillen slikken? Dat is vervelende medicatie met een vochtafdrijvende werking, je moet er om de klipklap van piesen. Dat kun je dus beter vervangen door pillen die het vocht juist vásthouden. Het hoeft allemaal niet duur en ingewikkeld te zijn, met eenvoudige zouttabletten kom je een heel eind. Maar het allerbelangrijkste zou ik bijna vergeten, dat is de administratieve verwerking van een en ander. Uiterst belangrijk in de wereld van de zorg! Ik zou zeggen, houd het simpel, voer een knipkaart in.

Bij het toilettenblok zet je een stagiair met een kniptang die voor iedere wc-gang een gaatje in de kaart knipt. Je hebt personen die wel eens dénken dat ze moeten, maar als het moment daar is niet kúnnen. Dan moet je coulant zijn: kost geen knipje. En ja, dan zijn er nog mensen die altijd meer willen dan een ander. Die moet je de mogelijkheid geven om extra rechten te kopen. Naast de basis drierittenkaart kunnen ze een tienrittenkaart aanschaffen. Handig voor als je een keertje meer moet omdat je bijvoorbeeld op je verjaardag een biertje hebt gedronken. Ook een prima tip voor kleinkinderen om eens met wat anders aan te komen op oma's verjaardag dan met het eeuwige geurtje van 4711. Origineel, zo'n kaart in cadeauverpakking. Oneerlijk, zegt u, want zo kunnen mensen met geld vaker naar de wc dan mensen die krap zitten. Valt best mee. Rijkelui zijn van nature zeikerds, dus die hebben meer behoeftes. Armeluitjes hebben al een leven lang moeten omgaan met beperking. Ze weten niet beter en passen zich aan. Dat zit in hun genen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant