Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Stemexamen

Actueel 142 keer gelezen

Onlangs hoorde ik mensen praten over de komende verkiezingen en ik betrapte me op de gedachte dat het beter zou zijn als het niet toegestaan was dat zij hun stem uitbrengen. Dat is natuurlijk een heel gevaarlijke gedachte. We hebben algemeen kiesrecht, iedereen mag naar de stembus, een van de grondrechten van onze democratie. Maar als je sommige mensen uit hun nek hoort kletsen, dan schrik je er toch van dat hun stem ook meetelt? Zou het niet beter zijn als ze thuis moesten blijven? Maar hoe moet de selectie gemaakt worden en op grond waarvan? Uiteraard niet op geslacht, leeftijd, ras, afkomst, religie, politieke voorkeur, inkomen of vermogen. En ook niet op intelligentie. Want wat is dat precies en wie gaat het meten? Gevaarlijk. Allemaal goed en wel, maar nu zijn er kiesgerechtigden die net zoveel afweten van onze parlementaire democratie als een kleuter van vier. Zou daar iets aan te doen zijn?

Misschien wel. We zouden een examen in kunnen voeren, waar je moet laten zien dat je zo'n beetje weet hoe onze parlementaire democratie in elkaar zit. Wie is het staatshoofd en is hij ook regeringsleider? Wat zijn de taken en bevoegdheden van de minister-president? Wat doen de leden van de Tweede Kamer? Hoe worden de leden van de Eerste Kamer gekozen? Wat is hun taak? Wat doet een kamervoorzitter, een fractievoorzitter, een minister, een staatssecretaris? Waaruit bestaat het kabinet, wat is een coalitie, wat doet de oppositie? Wat staat er in de Grondwet? Wie maken onze wetten? Wie benoemen de rechters en voor hoelang? Waar kun je de standpunten van de verschillende politieke partijen vinden? En zo zijn er nog wel meer relevante vragen te verzinnen.

Velen van ons hebben dit allemaal op school geleerd, maar ook velen niet. Of ze zijn het weer vergeten. Dat is natuurlijk makkelijk op te lossen. De overheid zou een site kunnen inrichten waarop alles duidelijk wordt uitgelegd. Nu is ook alles al te vinden, maar soms moet je daarvoor een beetje zoeken. Verder moeten er wat 'proefexamentjes' opgesteld worden, zodat iedereen lekker kan oefenen. En dan gaan we een keer het officiële examen afleggen. Allemaal, zonder aanzien des persoons. Voor de zekerheid om de zoveel jaar op herhaling, want niets zo onbetrouwbaar als het geheugen.

Jamaar, zegt u nu, er zijn altijd mensen, die geen tijd of zin hebben om zich hierin te verdiepen. Of die er met de beste wil van de wereld, na urenlange studie nog geen jota van snappen. Wat doen we dan? Dan is mijn vraag: willen we eigenlijk wel dat zij gaan stemmen? Is het gek om aan het stemrecht wat eisen te stellen? Als je nooit hebt leren zwemmen kun je niet naar de Olympische Spelen. Als je je rijexamen niet haalt, kun je geen auto besturen. Als je geen studie geneeskunde kunt volbrengen, word je nooit arts. Het is sneu voor degenen die dit tóch willen, maar is het niet redelijk dat het zo geregeld is?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant