Afbeelding
1 APRIL Column

Nog even en dan is het zover!

Actueel 154 keer gelezen

Ingevolge het tijdschema laaien in Den Briel de gemoederen hoog op en wat de arme bevolking betreft is de boot nu aan. De 10e Penning is afgelopen weekeinde door de Spaanse overheerser op deuren en ramen geplakt en vooral in de Voorstraat en Nobelstraat zie je de gevreesde crèmekleurige biljetten overal hangen. Nu schreef een welvarend columnist een paar weken geleden in deze krant dat 10 % belasting wel meevalt in het huidig tijdgewricht, voor die arme mensen in 1572 kon het een vroegtijdige doodsteek betekenen. Allicht dat de bevolking ging morren en dat gaan we de komende weken naar 1 april nog beleven.

Er wordt keihard geoefend op de teksten en voornamelijk de uitstraling en beleving van het spel dat op 1 april weer zal worden getoond. Met name de performance is dit jaar nog meer belangrijk dan vorige jaren omdat op diverse spellocaties een podium zal verrijzen waardoor de acteurs voor het publiek beter zichtbaar zullen zijn. Het zal beslist een verbetering zijn maar legt wel een grotere druk op de spelers. Ik kan mij herinneren dat toen wij pas in Brielle woonden en de eerste keren naar de herbergscene en de aankomst van Lumey gingen kijken, we alleen stemmen via de geluidsinstallatie hoorden. Door de mensenmassa rondom het speelveld zagen we niets van wat er eigenlijk gebeurde, verstonden bovendien de gesproken tekst maar gedeeltelijk, dus veel van de gebeurtenissen ging aan ons voorbij. Ondanks de verbetering van de geluidsinstallatie kan Ik mij goed voorstellen dat zeker de niet verklede mensen nog steeds hetzelfde ervaren. Mijn verwachting is dat dat beter zal worden in de nieuwe opzet.

Er is voor veel Briellenaren een aantal wetmatigheden dat zich allemaal rond 1 april afspeelt. Voorafgaand aan 1 april is daar de zogenaamde Kalknacht, heeft niets met 1 april te maken maar past volledig in onze rijke traditie. Ik sprak onlangs iemand die zei dat hij al wat mooie spreuken en slogans in zijn telefoon heeft opgeslagen, bang dat hij ze, ietwat beneveld, op het moment suprême niet meer kan herinneren. En ná de feestdag beweert een deel van de bevolking dat 2 april niet bestaat. Dit deel slaapt de hele dag uit en komt 3 april pas weer bij. Nou ik beloof dat ik zal proberen niet tot die categorie te behoren. Tot slot las ik deze week de nieuwsbrief van de 1 april vereniging waarin 1 ding opviel. Als laatste van ge- en verboden stond dat in reglement G staat dat blanke wapens op veilige wijze gedragen moeten worden in daarvoor bestemde foedralen. Misschien onder invloed van "een dirty mind is a joy forever" legde ik kortstondig en met de nodige spijt het verband met wat eerder in de Algemene Spelregels geschreven staat dat er streng wordt opgetreden tegen het zogenaamde "wildplassen".
KS

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant