In de Bedevaartskerk aan de Rik in Brielle vond afgelopen zaterdag de Nationale Bedevaart plaats (Foto: Jos Uijtdehaage)
In de Bedevaartskerk aan de Rik in Brielle vond afgelopen zaterdag de Nationale Bedevaart plaats (Foto: Jos Uijtdehaage) Foto: Jos Uijtdehaage

Herdenking 150 jaar Heiligverklaring Martelaren

Actueel 501 keer gelezen

Brielle - Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de Martelaren van Gorcum door paus Pius IX zijn heilig verklaard en opgenomen in de 'Lijst van heilige martelaren'.

Afgelopen zaterdag vond de Nationale Bedevaart plaats in de Bedevaartskerk aan de Rik in Brielle. Deze kerk is gewijd aan de Martelaren van Gorcum. Onderdeel van de bedevaart was een pontificale eucharistieviering. Thema was dit jaar 'Verbonden in Christus'. Het Koor Deo Sacrum verleende o.l.v. dirigent André Vis de muzikale ondersteuning van de viering. Tevens was er een speciaal Jongerenprogramma.

Brielle is het bekendste bedevaartsoord van Zuid-Holland. In het jaar 1572 werden op deze plaats 19 Rooms-Katholieke geestelijken uit Gorcum gemarteld en opgehangen, omdat ze weigerden hun geloof in de eucharistie af te zweren. Op 29 juni 1867 vond hun heiligverklaring plaats. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de Martelaren van Gorcum door paus Pius IX zijn heilig verklaard en opgenomen in de 'Lijst van heilige martelaren'.

Drie 'jonge' martelaren uit de vorige eeuw hebben in het heiligdom ook een gedenkteken gekregen: de heilige zuster Benedicta van het Kruis (Edith Stein), de zalige Karl Leisner en de zalige Titus Brandsma. Zij zijn alle drie martelaren van het naziregime ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en indrukwekkende geloofsgetuigen van 'onze tijd'.

Fotografie: Jos Uijtdehaage

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant