In de kadernota 2018-2021 weinig nieuwe projecten, grotere  projecten zijn inmiddels tot uitvoering gekomen, zoals  het sport- en cultuurhuis
In de kadernota 2018-2021 weinig nieuwe projecten, grotere projecten zijn inmiddels tot uitvoering gekomen, zoals het sport- en cultuurhuis

Raad bespreekt beleidslijnen 2018 - 2021

Actueel 191 keer gelezen

Brielle besprak in de raadsvergadering van 4 juli de kadernota waarin de grote lijnen van het beleid voor de jaren 2018 – 2021 worden beschreven met de bijbehorende financiële consequenties.

Financieel zit de gemeente er nog altijd warmpjes bij ondanks de ook in de periode 2018 - 2021 weer optredende jaarlijkse tekorten op de lopende begroting. Dat er al jarenlang meer wordt uitgegeven dan er binnenkomt, lijkt geen geen probleem. De Brielse financiële reserves zijn nog zodanig hoog dat deze tekorten gemakkelijk aangevuld kunnen worden. Daardoor is Brielle in staat een goedkope woonplaats te blijven met een van de laagste belastingen en heffingen in Nederland. Toch loopt de gemeente een risico. Wanneer Brielle in 2019 niet zal kunnen aantonen dat de begrotingen van 2020 en 2021 in evenwicht zijn , komt men onder preventief toezicht te staan van de provincie.

Beleidsarm

De raadsleden bleken niet erg onder de indruk van de voorgenomen beleidsmaatregelen in de kadernota. Arie van Gorsel (VVD) noemde de nota beleidsarm. Er is een totale andere situatie dan vier jaar geleden toen er een voortvarende aanpak met nieuwe bouwprojecten was. Nu zijn deze projecten in uitvoering gekomen en misschien is het ook wel logisch dat pas op de plaats wordt gehouden. Niet erg professioneel vond Arie van Gorsel het dat de raadsleden zich met allerlei kleine posten moeten bezig houden, zoals de vervanging van plafonds en roosters van de kleedkamers van VV Brielle, kitnaden in de douches, en nog meer van dergelijke zaken.Wij lijken wel verzeild in de raad van Madurodam verzuchtte mederaadslid Wim Smit van D66." . Maarten de Pijper (SP): "De raad mag alleen over kruimels meebeslissen".

Uitgeven voor het te laat is?

Voor zover wij weten kwam voor het eerst in een Brielse raadsvergadering vorige week dinsdag het heikele onderwerp van de gevolgen van een mogelijke toekomstige fusie van de gemeenten op Voorne aan bod. VVD-fractievoorzitter Arie van Gorsel zei het in voorzichtige bewoordingen "Bij onze bestedingen moeten wij de bestuurlijke veranderingen in het oog houden".. Yvonne de Groot (PvdA) zei het veel directer (iets wat we inmiddels wel van haar gewend zijn): "Nu lonken onze buurgemeenten naar onze weelde. Niet voor niets wordt (te) vaak gesproken over de bestuurlijke herindeling, Voorne/Voorne-Putten. Advies, steek ons geld, het geld van de Brielse burgers in nieuw beleid. Denk nog eens na nu het nog kan over een nieuw zwembad in plaats van het oude steeds maar weer op te lappen, in combinatie met een sporthal. De andere raadsleden gingen er niet op in. Fractievoorzitter Jan Wolters van het CDA vond dat Brielle juist moet bezuinigen want "Brielle leeft boven haar stand en geeft meer uit dan er in komt."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant