Afbeelding

Open Monumentendag in teken van 'Boeren, burgers en buitenlui'

Actueel 274 keer gelezen

Brielle - Op zaterdag 9 september is het weer Open Monumentendag in Brielle. Dit jaar staat deze dag in het teken van "Boeren, burgers en buitenlui". Een historische kreet waarmee stadsomroepers destijds de aandacht van het publiek trokken. Het thema benadrukt de relatie tussen stad en land en bijbehorende monumenten.

"Boeren, burgers en buitenlui" zijn stads- en plattelandsbewoners én mensen met een rondtrekkend bestaan. Het landelijk gekozen thema raakt hun onderlinge relaties; voedsel, grondstoffen, handel, vervoer, communicatie, markten, kermissen en volksvermaak. Een groot aantal monumenten in Brielle opent op zaterdag 9 september de deuren voor publiek en biedt de bezoekers een unieke beleving van deze economische en maatschappelijke verbondenheid. Het is een thema met talloze aanknopingspunten en een rijk assortiment aan bijzondere monumenten en verhalen.

Te doen in Brielle

Op verschillende plekken in Brielle kunt u voelen, zien en zelfs proeven hoe de mensen hier vroeger leefden. Zo is er bij Korenmolen 't Vliegend Hert een ambachtelijke markt, komt u in het Historisch Museum Den Briel oog in oog te staan met opmerkelijke figuren uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog, ziet u zeelieden aan het werk op de Turfkade en krijgt u bij de Sint-Catharijnekerk en op het Asylplein een indruk van de omstandigheden waaronder mensen vroeger leefden. Ook organiseren de werkgroep "Bastions Ontsloten" en Gidsengroep Brielle twee speciale stadswandelingen, geheel in het thema van Open Monumentendag 2017.

Open Monumenten Klassendag

Op de vrijdag voor de Open Monumentendag, op 8 september, is er ook in 2017 de Open Monumenten Klassendag, waarbij leerlingen uit de groepen 7 en 8 van basisscholen in het hele land monumenten bezoeken. Ook de basisscholen in de gemeente Brielle doen hier dit jaar weer aan mee.

Zaterdag 9 en zondag 10 september: BankGiro Loterij Open Monumentendag

De 31ste landelijke BankGiro Loterij Open Monumentendag wordt jaarlijks georganiseerd door Projectbureau Open Monumentendag in samenwerking met de BankGiro Loterij. Met dit evenement willen zij gezamenlijk de aandacht voor de monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en te behouden voor een breed publiek.

European Heritage Days

De BankGiro Loterij Open Monumentendag is onderdeel van het Europese evenement European Heritage Days waaraan 50 landen deelnemen. Het Europese thema is "Discover Nature Together"; de aanleiding om in Nederland met het thema Boeren, burgers en buitenlui de nadruk te leggen op de agrarische geschiedenis en de relatie tussen de stad en het buitengebied.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant