Afbeelding

Mollema schittert met collega's uit de Tour in de 33ste Profronde

Actueel 392 keer gelezen

Oostvoorne - Vanaf het moment dat Bauke Mollema op die gedenkwaardige zestiende juli wegschoot uit het kopgroepje dat met een kleine zeven minuten voorsprong op het peloton op weg was naar de finish van de vijftiende etappe van de Tour de France in Laissac-Sévérac l'Eglise-Le-Puy-en-Velay, zat de organisatie van de 33 Profwielerronde van Oostvoorne op het puntje van de stoel.

Er waren toen nog ruim dertig loodzware kilometers te gaan voor Mollema, maar als hij zijn ontsnapping met winst zou bekronen dan was hij de man voor Oostvoorne. Dat besefte iedereen die de Oostvoornse ronde een warm hart toedraagt ogenblikkelijk. Mollema zegevierde en vanaf dat moment stond alles rondom de organisatie in het teken van de missie 'strik Mollema'. Het vergde standvastigheid en slagvaardigheid, maar op donderdag 3 augustus viert Bauke Mollema zijn terugkeer naar Oostvoorne. Naar de profronde die hij in 2015, toen als klassementsrenner in de top tien van de Tour 2015, won.

Met Mollema komen nog zeven Nederlandse renners die de recente Tour uitreden naar Oostvoorne. Bauke's ploegmaten van Trek-Segafreddo, Mike Teunissen en Koen de Kort, de Team Sunweb-renners Roy Curvers en Ramon Sinkeldam, Marco Minnaard van Want-Groupe Gobert, Tom Leezer van Team Lotto-Jumbo en Cannondale-Drapac renner Dylan van Baarle.

Regiorenners
Met de inbreng van profrenners uit de regio als Jordi Talen en Michael Vingerling heeft het publiek ook weer gezichten genoeg om zich mee te identificeren en , wie weet, zorgt een van deze plaatselijke favorieten wel voor een stunt door de mannen met de Tourkilometers in de benen af te troeven.

Olympische val

Annemiek van Vleuten. Wie de 34-jarige tijdritspecialiste niet kent, knikt ongetwijfeld van herkenning als de Olympische val van die Nederlandse renster tijdens de tijdrit van de Spelen van Rio de Janeiro 2016 ter sprake komt. Dat was dus Van Vleuten. Ze was nationaal kampioene tijdrijden in 2014, eindigde als derde in de recente Giro d'Italia, maar zal door de val in Rio die haar in 2016 waarschijnlijk Olympisch goud kostte voor altijd herinnerd blijven. Van Vleuten past perfect in het rijtje aansprekende topwielrensters dat in de afgelopen jaren Oostvoorne aandeed. Het begon destijds met Leontien van Moorsel. Marianne Vos volgde, en met Anna van der Breggen, Chantal Blaak en Lucinda Brand behield Oostvoorne de status van 'topcriterium voor vrouwen'. Op donderdag 3 augustus gaat Annemiek van Vleuten nu een poging doen om zich op de winnaarslijst van Oostvoorne te fietsen.

De Prominentenkoers achter de derny's presenteert telt dit jaar Erik Breukink, nummer drie in de Tour de France van 1990, Maarten den Bakker, Gert Jacobs, Koos Moerenhout, Leon van Bon, Bart Voskamp, Kenny van Hummel, Max van Heeswijk en Gerrit Solleveld als prominenten. Een favoriet voor de zege tippen is vrijwel onmogelijk, maar als het op huldigen vooraf aankomt, zou Gert Jacobs wel eens de man kunnen zijn die door Prominentendirecteur Rob van Beek extra in het zonnetje gezet gaat worden…

Amateurs/Sportklasse

Bij de renners in de amateurs/sportklasse verdedigt Pim Achterkamp zijn vorig jaar veroverde titel. Hij krijgt concurrentie van onder anderen Hellevoeter Stephan Borsboom die 2014 de eerste koers voor amateurs/sportklassers die in Oostvoorne werd verreden won.

'Waar is dat feestje? Hier is dat Feestje!' Het zal op donderdag 3 augustus 's avonds ongetwijfeld over het Oostvoorne Dorpsplein schallen als 'Helemaal Hollands' de wielerdag afsluit. Niemand die de grootste hit van dit duo niet kent, of mee kan zingen. Dus zorg dat je er bij bent!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant