Op de foto is de al ruim 50 jaar bestaande tuinafscheiding goed te zien
Op de foto is de al ruim 50 jaar bestaande tuinafscheiding goed te zien Foto: Liesbeth Speelman

Deed gemeente huiswerk goed?

Actueel 984 keer gelezen

Brielle - Acht bewoners van de Commandeursstraat kregen mei dit jaar volkomen onverwacht het bericht van de gemeente dat zij ruim 1 meter grond over de gehele breedte van hun achtertuin moeten inleveren.

Ook bij bewoner Diederik Roggeveen viel een brief op de deurmat. Hierin werd hij gesommeerd het hek van zijn tuin dat er al ruim 50 jaar stond, binnen twee weken te verwijderen. Hij was onthutst: al die 50 jaar had zijn achtertuin dezelfde afmeting gehad en hij wist dan ook niet beter dan dat het zo hoorde.

Hij kan ook heel goed bewijzen dat de situatie al die tijd zo was. Er zijn vertederende foto's uit de jaren '70 waarop onder andere een verjaardagspartijtje en een zon aanbiddende toenmalige bewoonster in bikini te zien zijn. Belangrijker is echter dat er duidelijk op zichtbaar is dat het hek toen op precies dezelfde plek stond als nu en dat niemand anders dan de bewoner toegang tot de tuin had. Ook is er de bouwtekening uit 1961 waarop de tuin met de huidige maten staat aangegeven inclusief een goedkeuringsstempel van de gemeente. Zelfs heeft de gemeente Brielle eind jaren '60 eigenhandig een hek op de betreffende grens geplaatst. Kortom, de bewoners staan sterk als het op een verjaringsproces aankomt, zelfs nu met de start van de bouw van de Heeren van Maerlant II bleek dat de kadastergrenzen eigenlijk anders lopen. De door een aantal bewoners van de Commandeursstraat in de hand genomen advocaat bevestigt dat de kansen van de bewoners bij een verjaringsproces groot zijn.

Toch is Diederik niet echt blij. Veel liever had hij het niet op een proces willen laten aankomen. Het heeft hem intussen al heel wat slapeloze nachten gekost en bovendien is het inschakelen van een advocaat erg kostbaar. Het had anders kunnen lopen. Als de gemeente - zoals tegenwoordig gebruikelijk - voor de start van de bouw de kadastertekening had geprojecteerd op Google maps zou de overschrijding eerder ontdekt zijn, nog voordat de fundatie van de drie bungalows van de Heeren van Maerlant was gestort. Met wat schuiven van de grenzen had er dan een voor ieder aanvaardbare oplossing kunnen ontstaan. Diederik: "Want natuurlijk wil je dat niet: dat je geen goede relatie met je achterburen hebt, nog voordat ze er zelfs wonen".

Waarom hij nu de publiciteit zoekt? Om te waarschuwen dat je je eerst goed moet oriënteren bij het kadaster voordat je een huis koopt en de grenzen nameet. Het had hem nachtrust en kosten gescheeld. In de Brielse binnenstad schijnen er meer van dit soort situaties te bestaan en zelfs de door hem indertijd bij de aankoop van het huis in de hand genomen taxateur heeft een en ander over het hoofd gezien. En tot slot: "Ja, en natuurlijk hoop ik ook dat een voor ieder pijnlijke en kostbare juridische rechtsgang niet nodig zal zijn."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant