Afbeelding
Foto: PR

Verdwenen glas-in-lood medaillon terug naar Den Briel

Actueel 309 keer gelezen

Brielle - Het 20 jaar geleden plotseling verdwenen glas-in-loodraam dat in het voormalige stadhuis van Brielle hing, wordt naar verwachting rond 20 oktober teruggeplaatst in het voormalig stadhuis, nu Historisch Museum Den Briel.

Het medaillon zal door de genereuze geste van de vinder Johan de Haan in glorieuze staat terug keren naar Den Briel. Het hoofd museum het het het liefst op de oude plaats, een raam in de Koopmansstraat teruggebracht. Omdat het dan van buiten af ingegooid zou kunnen worden, wordt op dringend advies van Johan de Haan en oud-Briellenaar Rens van Adrighem het medaillon op een raam met lichtbak gemonteerd worden, zodat het op elk gewenste wand kan worden aangebracht. Het krijgt een prachtig plekje boven het kanon van Brederode links aan de ingang, de Cornelia van der Lindenzaal.

Briellenaren zochten jarenlang tevergeefs naar het historische werk waarop de toenmalige Koninklijke familie staat afgebeeld. Het zat sinds 1922 in de gevel van het stadhuis, maar verdween in 1995 na een renovatie omdat men er nogal slordig mee omging en niemand de erfstukken die zich in het stadhuis bevonden registreerde. Bijna niemand kende het glas-in-lood ornament, of wist waar het opgeslagen was. Uitsluitend door de aanhoudende zoektocht van oud-Briellenaar Aard Heijmans kwam het raam op wonderlijke wijze na 20 jaar toch nog boven water. 

Het glas bleek begin 2017 in bezit te zijn van glazenier Johan de Haan uit Haarlem. Die had het 2,5 jaar daarvoor gekocht op een Amsterdamse rommelmarkt en had geen idee van de Brielse zoektocht naar het raam dat hij jarenlang in een hoek liet staan. Toen hij de herkomst had kunnen achterhalen door een gedeelte van een paneel in elkaar te zetten, meldde hij zijn vondst aan het Nederlandch Verbond. 

Na enkele weken hoorde de vinder nog steeds niets uit Den Briel, ging googlen en kwam op de site van de oud-Briellenaar over het erfstuk te recht en vroeg of hij de zaak vlot kon trekken. Rens nam als eerste contact op met Aard Heijmans die natuurlijk een gat in de lucht sprong omdat waar hij zolang verbeten naar opzoek was, toch nog boven water is gekomen. Daarna mailde hij het hoofd van het Historisch Museum Den Briel. Die schreef vreemd genoeg dat ze al enkele weken op de hoogte was van de vondst. Uiteindelijk leidde het mailtje van Rens er wel toe dat er de volgende dag contact werd opgenomen met De Haan en alles in een stroomversnelling raakte. Een delegatie uit Den Briel trok op 10 maart 2017 naar Haarlem om het glaswerk te bekijken en te bespreken hoe het terug kon komen naar het geuzenstadje. Er is toen overeen gekomen dat glazenier De Haan de vijf glas-in-lood panelen zou restaureren op kosten van de gemeente Brielle en het dan terug schenkt aan het Historisch Museum.

De Haan renoveerde het medaillon en werk nu nog aan het raam met lichtbak waarmee het gepresenteerd zal worden aan de mensen die op maar enkele oudere Briellenaren na, het erfgoed nog nooit gezien hebben. Dit dankzij Aard Heijmans die als hij de verdwijning niet had aangekaart- en Johan de Haan niet opzoek was gegaan waar zijn doos met glaswerk vandaan kwam, het restaureerde en weer terug schonk aan Den Briel, niemand ooit van dit verdwenen erfgoed had geweten.

Rens van Adrighem

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant