Een beeld van een nu al heel aantrekkelijk stukje Brielle
Een beeld van een nu al heel aantrekkelijk stukje Brielle Foto: Liesbeth Speelman

Binnenstad- en havenvisie 2027 Brielle

Actueel 1.142 keer gelezen

Brielle – Winkels verdwijnen op grote schaal. In haven is het stil. Voorzieningen, zoals de bibliotheek, vertrekken naar omliggende wijken. Het roer moet om, vindt de gemeente. Er moet worden gezorgd dat de Brielse binnenstad een bijzonder aantrekkelijke plek blijft waar je graag wil wonen en die je graag bezoekt. Onder het motto "We hebben goud in handen en dat gaan we nu verzilveren" moeten de plannen voor een vernieuwde binnenstad over een jaar of tien zijn gerealiseerd.

Aan drie adviesbureaus op het gebied van leisure, water recreatie en retail en horeca is gevraagd oplossingen te bedenken. Ze zijn inmiddels klaar met hun werk en hun 'Visie Binnenstad- en Haven Brielle 2027' is openbaar gemaakt. Op 10 oktober a.s. zal deze worden besproken in de Commissie BZM. Bij Briellenaren zal de aanpak tot vernieuwing naast positieve gevoelens mogelijk ook lichte vraagtekens oproepen. Het actief meewerken aan de verplaatsing van AH, de enige supermarkt binnen de vesting, naar een plek buiten de wallen, het vertrek van de bibliotheek uit de binnenstad en het weren van "langliggers" - de vrijwel permanent bewoonde boten – uit de Brielse haven, hebben tot nu toe zeker niet bijgedragen aan het in stand houden van de reuring binnen de vesting.

"Bovengemiddeld creatief, onafhankelijk, avontuurlijk, stijlvol en geneigd tot luxe"

Een betrekkelijk klein onderdeel van het rapport - dat we de lezers van Briels Nieuwsland echter niet graag zouden willen onthouden - is bovenstaande typering van een groot deel van de Briellenaren. Ze lijken volgens de onderzoekers daarmee zelfs op 'stadse' mensen als Rotterdammers. Het merendeel krijgt echter de classificatie "gezellig, spontaan, sympathiek en nuchter". De match met het huidige winkel- en horeca aanbod in Brielle blijkt niet optimaal, want dat richt zich meer op publiek met een rustige, op zekerheid gerichte, ingetogen, in cultuur en natuur geïnteresseerde instelling.

"In de aanval"
Bewoners en ondernemers werden bij het onderzoek betrokken. Zij kozen voor het toekomstscenario "in de aanval", het scenario met een grote tot zeer grote ambitie. Wat hen betreft zou Brielle zich in de toekomst het beste kunnen richten op het versterken van zijn regiofunctie en het opzoeken van bijzondere doelgroepen. Bij de uitwerking van de actiepunten in het rapport zullen bewoners en ondernemers opnieuw worden betrokken.

Volgende week zal in Briels Nieuwsland meer concreet aandacht worden besteed aan de plannen en voornemens voor de toekomst van de binnenstad van Brielle. Wie zich eerder wil informeren: het complete raport is te vinden op www.brielle.nl. Opmerkingen en vragen kunt u kwijt via bnpolitiek@gmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant