Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Mokken

Actueel 192 keer gelezen

Mokken, daar houden ze niet van bij de SP. Althans dat zegt hun strijdlied: 'Blijf niet mokkend aan de kant staan, stel een daad en toon je moed. Laat je woede hand in hand gaan met het goede dat je doet.' Als dat geen duidelijke taal is! Contact met de burgers wordt waarschijnlijk nergens zo belangrijk gevonden als bij de SP. SP'ers horen op straat te zijn en te weten wat er speelt. Blijven ze achter hun bureau plakken dan grijpt de partijleiding in. Afdelingen waar dat gebeurt mogen de volgende keer niet meer meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. 'Dat kun je de kiezer niet aandoen', aldus Emile Roemer.

Je vraagt je weleens af hoe zaken de afgelopen periode in Westvoorne gelopen zouden zijn als er SP'ers in de raad hadden gezeten. Was er dan ook eindeloos geharrewar geweest over snippergroen en gekissebis over locaties voor carbid schieten en vuurshow? Zou er dan ook 'ineens' een geasfalteerd wandelpad in de duinen gelegen hebben? We weten het niet, want om een of andere reden schiet de SP geen wortel in de Westvoornse gemeenschap.

Dat is wel anders in Brielle. De raad telt er vijf leden van de SP. Als je alle raadsvergaderingen netjes zou volgen zou je precies weten wat hun inbreng de afgelopen periode is geweest. Maar wie heeft daar tijd en gelegenheid voor? Ik niet. Dus ik nam een kijkje op hun website.

Zijn ze zo actief als Roemer wenst? Zo te zien kan hij dik tevreden zijn. Er is een lange lijst te zien van activiteiten, campagnes, acties, openbare avonden, politieke cafés, scholingsavonden en nog veel meer. De SP is iedere maand te vinden op de markt, en de partij heeft een hulpdienst die helpt met informatie en advies. De website is zo duidelijk als een site maar zijn kan. Onder de knop 'dossiers' kun je op onderwerp zoeken en lezen wat de inbreng van de partij op dat punt geweest is. Eén domper: het laatste bericht onder 'nieuws' dateert van januari. Er zullen sinds die tijd toch wel meer nieuwtjes te melden zijn geweest? De SP serveert toch niet net zulke oude koekjes als het CDA? Hopelijk gaat de partijleiding hier niet te streng over oordelen, want voor je het weet zit je aan de zijlijn met je mooie acties en goede bedoelingen. Bedenk: de media mogen dan in handen zijn van het grootkapitaal, maar je eigen website, daar ga je nog altijd zelf over. Dus regelmatig zorgen voor verse, hapklare brokken voor burgers die hongerig op zoek zijn naar het laatste nieuwtje.

Of het door het niet-mokken principe van de SP komt weet ik niet, maar de raadsvergaderingen van Brielle hebben wel een andere sfeer dan die van Westvoorne. Het lijkt erop of men nieuwsgierig is naar elkaars standpunten en naar elkaar luistert. En vervolgens samen een oplossing probeert te vinden. In Westvoorne zoeken partijen graag naar de fout bij de ander. Daar kunnen ze dan lekker over harrewarren en kissebissen. En – als het even kan – eindeloos over blijven mokken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant