Een bijzonder tafereel bij de overdracht van de glazen, burgemeesters en wethouders geheel in klederdracht (Foto:Jos Uijtdehaage)
Een bijzonder tafereel bij de overdracht van de glazen, burgemeesters en wethouders geheel in klederdracht (Foto:Jos Uijtdehaage) Foto: Jos Uijtdehaage

18e eeuwse glazen geheel in stijl overgedragen

Actueel 463 keer gelezen

Brielle - Afgelopen maandag zijn de 20 18e eeuwse glazen van de gemeente Westvoorne officieel in bruikleen gegeven aan het Historisch Museum Den Briel. De overdracht vond op een heel bijzondere manier plaats.

Burgemeester de Jong en wethouders Blok-van Werkhoven en Van der Meij van de gemeente Westvoorne, evenals burgemeester Rensen en wethouders Borgonjen, Schoon en Verbeek van de gemeente Brielle, waren in klederdracht gehuld.

De gelegenheidsglazen stonden lange tijd in de raadzaal van het gemeentehuis in Rockanje. Het Historisch Museum Den Briel krijgt de zeldzame drinkglazen van voormalige polderbesturen in bruikleen en gaat ze tentoonstellen. Elk glas vertelt zijn eigen verhaal en samen bieden de bokalen een uniek historisch overzicht. Om de huidige waarde van de glazen te kunnen vaststellen, zijn de twintig glazen getaxeerd door kunst- en antiekhandel Frides Laméris, gespecialiseerd in glas en porselein. Naast de bijzondere historische waarde van de glazen hebben de glazen ook een aanzienlijke geldwaarde. Het laten vervaardigen en schenken van glazen door aankomende leden van besturen is een traditie en gaat terug tot in de late Middeleeuwen. Een glas is een ceremonieel en functioneel object. De gelegenheidsglazen werden gemaakt om het glas te heffen tijdens bijzondere momenten en ter herinnering aan gedenkwaardige gebeurtenissen.

Fotografie: Jos Uijtdehaage

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant