Afbeelding
Foto: PR

Brandweeroldtimer behouden voor Oostvoorne!

Actueel 659 keer gelezen

Oostvoorne - "WE HEBBEN HEM!!!" Deze tekst vloog bij de Oostvoornse brandweermannen over de telefoons kort nadat een afvaardiging het voor elkaar had gekregen om de veiling te winnen.

De brandweerwagen, een oldtimer Chevrolet uit 1934, heeft jaren in het museum van "de Rijke" gestaan, maar kon nu gekocht worden op een grote veiling in de Onderzeebootloods op het RDM terrein. Naast dit bijzondere voertuig werden ook de Mercedes van dhr Heineken en de eerste privé-auto van Max Verstappen geveild.
Gelukkig lag de prijs van de brandweerwagen een stuk lager, alhoewel er wel een aantal tegenbiedingen werden gedaan. Hierdoor werd de uiteindelijke prijs hoger dan gehoopt. Gelukkig is het met steun van de Gemeente Westvoorne en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond toch gelukt om het voertuig te behouden voor Oostvoorne.

Met name de emotionele waarde van het voertuig zorgde dat de Oostvoornse brandweerlieden het voertuig (weer) in hun hart sloten en besloten er voor te gaan. Het voertuig is ooit tot brandweerwagen gemaakt door o.a. Cor Wouts. Daarna heeft het voertuig dienst gedaan bij de toenmalige brandweer Tinte. Vervolgens heeft het voertuig nog dienst gedaan bij de brandweer Oostvoorne, waar de brandweer van Tinte toen onder viel. Tijdens brandweeroefeningen in het museum door de huidige blusgroep Oostvoorne is het voertuig meerdere malen bezichtigd. Ook zijn er toen al gesprekken gevoerd met wijlen de heer de Rijke om het voertuig over te nemen. Ondanks dat de heer de Rijke wel een verbintenis met de brandweer voelde, is het nooit gelukt hem over te halen.

Afgelopen dinsdag werd de voorzitter van de brandweervereniging door één van zijn leden getipt dat het voertuig beschikbaar kwam. "We hebben toen een facebook-bericht op onze pagina geplaatst met een foto en de tekst dat het mooi zou zijn als we het voertuig kon behouwen.", aldus Arlé Quartel. "Maar ook dat we het waarschijnlijk financieel niet gingen halen. Toen bleek dat er binnen 2 uur 1500 euro werd toegezegd, kwam het punt om te beslissen het erbij te laten of er voor te gaan".

Nadat burgemeester Peter de Jong de initiatiefnemers liet weten dat het ook vanuit de gemeente werd gewaardeerd als het voertuig behouden kon blijven voor Oostvoorne, besloten zij serieus de uitdaging aan te gaan. "Het is heel bijzonder de verbondenheid te zien, zowel binnen het dorp, als binnen de brandweer.", vervolgt Arlé Quarttel. "De uitdaging was om voldoende financiën te organiseren binnen twee en een halve dag. Dit is niet gelukt, maar dankzij een borgstelling van de gemeente en de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond konden we wel meedoen aan de veiling. Nu de aanschaf gelukt is, moeten we wel dat geld terug betalen. We zijn dus nog steeds ontzettend op zoek naar financiën, maar hebben nu wel iets meer de tijd. Daarnaast heeft het voertuig "veel liefde nodig" zoals één van de betrokkenen aangaf." 

Hiermee wordt bedoeld dat het voertuig flink gerestaureerd moet worden. De totale kosten hiervan worden geschat op 10.000 euro. "Het is wel de bedoeling dat we onze oldtimer uiteindelijk kunnen gebruiken bij de jeugdbrandweerwedstrijden die we jaarlijks in Oostvoorne en Tinte organiseren. In eerste instantie zal dit alleen zijn om tentoon te stellen. Maar wat zou het mooi zijn als we hem echt als pomp kunnen gebruiken in het gebied waar het voertuig oorspronkelijk ingezet werd," vertelt de voorzitter met een trotse lach. "Uiteraard blijft de tekst "Brandweer Oostvoorne – Tinte" dan ook op het voertuig staan".

De wijze waarop iedereen haar of zijn financiële steun kan geven, wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt via www.facebook.com/brandweeroostvoorne en de media.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant