Het wordt zeker weer een gezellige boel in de Brielse binnenstad op Sinterklaasavond
Het wordt zeker weer een gezellige boel in de Brielse binnenstad op Sinterklaasavond Foto: pr

De Brielse Maskerade en het bal masqué

Actueel 359 keer gelezen

Brielle - 5 december is het weer zover. Dan verschijnen gemaskerde en vreemd uitgedoste Briellenaren weer in de Brielse binnenstad, zoals zij dat al bijna 200 jaar doen.

In de jaren negentig was de Maskerade verworden tot een stilzwijgend protest. Daar wil de werkgroep Maskerade die al maanden bezig is met de voorbereidingen, nu definitief van af. Natuurlijk mag je protesteren tegen zaken die je hoog zitten, maar het hoeft niet. Het voornaamste doel is dat je uit je dak kan gaan. Je kunt gewoon een origineel thema verzinnen, of iets dat je in het dagelijks leven niet kwijt kan. De werkgroep streeft er ook naar dat de Maskerade nog leuker wordt en dat nog meer mensen gaan meedoen. Zo moedigen zij bijvoorbeeld alle Brielse verenigingen aan om deel te nemen, het is een goede manier om je club of vereniging te profileren. Ook probeert de werkgroep interesse te wekken bij jonge Briellenaren door workshops te organiseren op de scholen. En dat de Maskerade leeft in de harten van Briellenaren is wel duidelijk, de laatste jaren neemt het aantal deelnemers en bezoekers alleen maar toe vooral sinds deze eeuwenoude traditie op de lijst van Immaterieel Erfgoed van de Unesco is gekomen.

Hoewel de werkgroep niets wil veranderen aan de essentie van de Maskerade, zijn er een paar kleine wijzigingen in de organisatie. Zo is de route van de Maskeradelopers iets gewijzigd. Dit keer loopt die vanaf de Markt door een stukje Nobelstraat, Welleslop, Venkelstraat en via Koopmanstraat weer terug naar de Markt. De Maskerade begint zoals altijd om 19 uur. Deelnemers kunnen zich vanaf 18.30 uur opgeven bij Dansschool De Werker. Sinterklaas met Zwarte Pieten lopen rond en verschijnen samen met de Burgemeester en Wethouders om 20.00 uur op het bordes van het stadhuis voor de prijsuitreiking. De jury zal bestaan uit Mirjam Stolk, Wietske van Beek en Kas Schonenberg. De gratis glühwein en chocolademelk wordt dit jaar geserveerd door Dansschool De Werker op de Wellerondom en de oliebollenkraam op de Markt deelt gratis oliebolletjes uit.

Het wordt zeker weer een gezellige boel in de Brielse binnenstad op Sinterklaasavond.

En als klap op de vuurpijl is er na afloop een "bal masqué" bij Dansschool de Werker, de gelegenheid voor deelnemers en bezoekers om nog wat na te babbelen en een dansje te maken.

De Maskerade wordt georganiseerd door de Stichting Kunst en Cultuur Brielle, u kunt hen ook volgen op Facebookpagina Brielse Maskerade facebook.com/BrielseMaskerade

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant