BrielsNieuwsland.nl - Elk jaar weer een verrassing: de Brielse Maskerade
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221872&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo brielsnieuwsland.nl
Marianne Smit was vorig jaar het gezicht achter de leuze 'Langestraat - Langegracht' Fotografie: Jos Uijtdehaage
Marianne Smit was vorig jaar het gezicht achter de leuze 'Langestraat - Langegracht' Fotografie: Jos Uijtdehaage (Foto: Jos Uijtdehaage)

Elk jaar weer een verrassing: de Brielse Maskerade

  •   66 keer gelezen   Actueel

Brielle - Volgende week dinsdag is het weer Brielse Maskerade. Dat is altijd een bijzondere avond in Brielle. Vanaf 19 uur wordt het dan ineens een gezellige boel in de Brielse binnenstad: gemaskerde en grappig uitgedoste groepen en individuen verschijnen op straat.

Op het Wellerondom wordt glühwein en warme chocolademelk geschonken en op de Markt gratis oliebolletjes uitgedeeld door de Oliebollenkraam. Deze keer is ook Libertatis aanwezig en als bijzonderheid is er, na de prijsuitreiking om 20 uur op de Markt, een bal masqué bij Dansschool de Werker, de gelegenheid om nog gezellig na te babbelen. Iedereen is van harte welkom (maskers worden ter plaatse uitgedeeld).

De Maskerade is echt een Briels feest waaraan niet alleen autochtone Briellenaren aan meedoen, maar ook nieuwe Briellenaren, zoals Marianne Smit. Als kind kwam Marianne al met vakantie naar Brielle. Ze gingen als kinderen mee aan boord van het schip van een vriend van haar vader. "Het was altijd een hele belevenis, we meerden aan op het Maarland en we sliepen met zijn allen in het ruim van het schip". Pas veel later is Marianne met haar partner in Brielle komen wonen. "Die eerste jaren wisten we eigenlijk niets van de Maskerade," zegt Marianne. "We hoorden wel eens vreemde geluiden op Sinterklaasavond, maar het ging een beetje langs ons heen. Later hoorden we enthousiaste verhalen van onze buren, At en Marja van Eendenburg, die altijd meededen en enthousiast vertelden over de Maskerade, dat al zo'n oude traditie was.

Toen de kinderen klein waren, gingen we altijd wel even kijken, maar naarmate we meer ingeburgerd raakten, begonnen we het steeds leuker te vinden. We wisten toen ook meer van de thema's die in Brielle speelden en naar voren kwamen op de Maskerade. Bijzonder dat zo'n mooie traditie na zoveel jaar nog steeds bestaat. En het heeft ook nog een functie: burgers kunnen op ludieke wijze uiting geven aan hun ongenoegens over bepaalde zaken in de gemeente." "Stemmen met je voeten", noemt Marianne het." "Ik heb gemerkt dat het de laatste jaren steeds drukker en gezelliger is. Ik sla nu geen jaar meer over, altijd weer benieuwd naar de grappige creaties. Het is opvallend dat er zoveel wordt georganiseerd in Brielle, maar het bijzondere van de Maskerade is dat het echt iets is van en voor Briellenaren, en daardoor is het extra intiem."

Al jaren speelde Marianne met de gedachte om zelf ook eens mee te doen. En vorig jaar heeft ze in een opwelling de stoute schoenen aangetrokken. "Telkens na een grote regenbui staat onze straat helemaal blank, en daar wilde ik aandacht voor vragen. Ik besloot op het laatste moment mee te doen, heb een zuidwester opgezet en een paar kaplaarzen aangedaan. Een sjaal voor mijn gezicht, want ik had niet eens een masker. Mijn leuze was Langestraat - Langegracht. het was een fantastische ervaring. Ik kreeg veel aandacht en mensen hielden me staande om de teksten goed te lezen. Sommige mensen herkenden me, maar lang niet iedereen." Elk jaar is het weer een verrassing, welke thema's er aan bod komen. Wat kunnen we dit jaar verwachten en gaat Marianne ook weer meedoen?

U kunt het allemaal zien op 5 december, om 19 uur in de Brielse binnenstad. De route is dit jaar Markt – Nobelstraat- Welleslop – Venkelstraat – Koopmanstraat – Markt. Deelnemers kunnen zich om 18.30 uur opgeven bij Dansschool de Werker. De Maskerade wordt georganiseerd door de Stichting Kunst en Cultuur Brielle, zie ook onze Facebookpagina Brielse Maskerade.

Tot 5 december bij de Maskerade!

reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221872&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768057&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Poll

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221873&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>