Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Plastic en moties

Actueel 746 keer gelezen

Het had gestormd en het was plastic heroe dag. Dus lag het plastic niet alleen hiero, maar ook daaro en eigenlijk overal. In struikjes, onder auto's, om lantaarnpalen geflapperd en tegen voordeuren aangeplakt.

Ik had even niets te doen, een goeie bui, een gevoel van burgerparticipatie kwam over me en voor ik het wist was ik aan het vegen en prikken om al die verpakkingsresten weg te werken. Ik kreeg een aardig beeld van wat mijn buurtgenoten consumeren. Ik zag bekers voor ontbijtdrank, frisdrankpakjes, snoepzakjes, wikkels van energierepen, frutsels om het boord van overhemden mee in model te houden, maar ook rafelige, ranzige, vellen besmeurd met onduidelijke smurrie. Kwark? Smeerkaas? Pindasaus? Kattenpoep? Een mengeling van dat alles? Het stonk in ieder geval behoorlijk en ik kreeg genoeg van mijn karweitje. Trouwens, hoever moet je gaan als goedwillende, participerende burger? Je eigen straat uit? De hele wijk door? Er zitten grenzen aan wat je op kunt brengen. Ondertussen had ik alweer een verse plastic zak gevuld en zag ik dat mijn werkzaamheden niet meer als heldhaftig worden aangemerkt; de plastic heroe zak is van naam veranderd en heet alweer een poosje pmd-zak. Het is niet bij te houden, die afvalscheidingsterminologie. En binnenkort gaat er weer van alles veranderen, want dat het niet werkt, plastic afval en oud papier bij nacht en ontij langs de straten, dat ziet iedereen wel in. Maar wat dan? Aparte bakken erbij? Waar moeten we die bergen? Hoeveel mensen wonen ruim genoeg om die in hun tuin, schuur of garage op te slaan? Hoe krijg je alle inwoners zo ver dat ze een aanmerkelijk deel van hun woonruimte en vrije tijd gaan besteden aan afvalscheiding? Ik ga er niet al te lang over piekeren.

Temeer omdat er veel belangrijker zaken spelen. Inmiddels leven we al weer jaren zonder een huisartsenpost of degelijk ziekenhuis in de buurt. Er was commotie zat. Burgers en politici waren ernstig verontrust, er werden handtekeningenacties en protestmarsen georganiseerd, maar er veranderde niets. Wie schetst mijn verbazing toen ik las dat de VVD in de Brielse raad onlangs met een motie kwam. Spoedeisende hulp voor Briellenaren moet beter worden. Nee maar! Honende reacties op de sociale media uiteraard. Beetje late reactie. Gaan ze dat nu pas zien? Hallo raadsleden, lekker geslapen? Is er soms iemand op zijn hoofd gevallen? Moeten er eerst doden vallen? Onder een steen gelegen of zo?

Ja, vanwaar nu pas zo'n motie? Is die geïnspireerd door eenzelfde actie in de raad van Westvoorne? En wat denkt men te bereiken wat eerder onbereikbaar leek? Ziet men nieuwe mogelijkheden? Gaan partijen eindelijk gebruik maken van hun connecties op landelijk niveau om beleidsmakers wakker te schudden? Ik hoop dat de moties in de raden van Westvoorne en Brielle geen doekjes voor het bloeden blijken, maar opstapjes naar daadwerkelijke veranderingen. Dus laten we onze raadsleden niet bespotten, maar aanmoedigen. Het is zaak om aan de bel te blijven trekken, met moties of hoe dan ook.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant