Klanten komen nu eerder in aanmerking voor een pakket
Klanten komen nu eerder in aanmerking voor een pakket Foto: PR

Voedselbank verruimt en verandert toelatingsnorm

Actueel 950 keer gelezen

Regio - Per 1 januari 2018 verandert de toelatingsnorm voor klanten op twee manieren. Niet alleen worden de normbedragen verhoogd met 7%, maar ook de wijze waarop de toelatingsnorm berekend wordt, verandert.

Bij de nieuwe rekenmethode worden cijfers uit Nibud minimum voorbeeld begrotingen als basis gebruikt. Er wordt rekening gehouden met meer uitgavenposten en de klanten komen eerder in aanmerking voor een pakket. In de praktijk komt de verandering neer op een verruiming van de toelatingscriteria van bijna 100 euro. De normbedragen worden in 2018 verruimd. Het basisbedrag per huishouden wordt met 10 euro verhoogd tot € 130. Daarnaast wordt het bedrag per persoon verruimd met 5 euro tot € 85.

De voedselbanken hebben een eigen berekening gemaakt op basis van de uitgavencijfers die het Nibud gebruikt in haar voorbeeldbegrotingen. Zo kunnen de voedselbanken duidelijker zichtbaar maken hoe ze tot die toelatingscriteria komen. De voedselbanken verruimen de norm omdat ze nu voldoen aan de voedselveiligheidseisen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de supermarkten als gevolg daarvan meer voedsel doneren dat anders weggegooid wordt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant