Het Arsenaal met de rechts ernaast gelegen Infirmerie. Een collage uit de binnenstads- en havenvisie
Het Arsenaal met de rechts ernaast gelegen Infirmerie. Een collage uit de binnenstads- en havenvisie Foto: Liesbeth Speelman

Deze zomer meer duidelijkheid over Arsenaal

Actueel 647 keer gelezen

Brielle – Nu de bibliotheek deze maand uit het Arsenaal weggaat en ook de Infirmerie binnen enkele jaren leeg komt te staan, omdat de activiteiten worden verplaatst naar de nieuwbouw van de Catharinastichting aan de Van Sleenstraat, is het hoog tijd een mooie, nieuwe, bestemming te vinden voor beide markante historische gebouwen uit respectievelijk 1708 en 1839.

Zowel door commerciële als niet-commerciële partijen (op onder andere het gebied van historie, onderwijs en cultuur) is er al belangstelling getoond om er ruimte te huren. Om te komen tot een evenwichtig en gedragen plan, heeft de gemeente de assistentie ingeroepen van het in de cultuur- en erfgoedsector gespecialiseerde bureau TiMe, dat een aantal jaren geleden ook het eerste plan voor de realisatie van het Historisch Museum schreef. Dit bureau zal naar verwachting rond de zomervakantie klaar zijn met zijn werk, inclusief een voorstel voor een mogelijke verbouwing.

TiMe kreeg een aantal voorwaarden en wensen mee van de gemeente. Gezien het bijzondere karakter van de gebouwen en de plaats die ze in de gemeente innemen, is het uitgangspunt dat ze gemeentelijk eigendom blijven en bij voorkeur toegankelijk voor inwoners en bezoekers van Brielle. Er zijn verschillende invullingen denkbaar zoals een ruimte voor al of niet tijdelijke tentoonstellingen van het historisch museum, een ruimte voor de feestelijkheden op 1 april 2022 wanneer Brielle zijn 450-jarige bevrijding van de Spanjaarden viert, een front office functie voor het Streekarchief, of een loketfunctie voor het Beleef- en Expertise Centrum Circulaire Economie. Mogelijk blijft er ook nog plaats voor het sinterklaas- en kerstmanhuis. Horeca wordt zeker niet uitgesloten.

Verder moet de bestemming passen in de visie voor de binnenstad en haven. Vanzelfsprekend zal bij het maken van de plannen ervoor moeten worden gezorgd dat het behoud als rijks- en gemeentelijk monument optimaal gewaarborgd is. De gemeente staat open voor commerciële huurders en er zullen daarvoor advertenties worden geplaatst. Gestreefd wordt naar een totale huurprijs van om en nabij € 90.000 per jaar.

Wethouder André Schoon benadrukte in de commissie grondgebied dat er voor partijen die het gebouw willen huren, een prijskaartje aan hangt. Duidelijk moet zijn dat niet alleen de cultuurmaatschappelijke functie belangrijk is, maar ook de huuropbrengst. Naar aanleiding van opmerkingen van de commissieleden, bevestigde hij dat de parkeermogelijkheden ter plekke zeker de aandacht hebben. Leegstand kan leiden tot verloedering, daarom wordt voor de korte termijn een tijdelijke invulling onderzocht. Deze mag de definitieve bestemming echter niet in de weg staan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant