Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Parkeren langs de kade

Actueel 410 keer gelezen

Kent u Murphy, de man van die wet? Edward Murphy was een Amerikaanse ruimtevaartingenieur die aan veiligheid-kritieke systemen werkte. Hij werd bekend om zijn stelling: "If there's more than one way to do a job and one of those ways will end in disaster, then somebody will do it that way." (Als er meer manieren zijn om iets te doen en een van die manieren eindigt rampzalig, dan zal iemand het op die manier doen). Dat geldt ook voor het parkeren van auto's langs water, zonder opstaand randje langst de waterkant. Murphy's wet geldt overal, ook in Brielle. Want we zijn allemaal maar mensen en mensen doen soms gekke dingen, bijvoorbeeld op het gaspedaal trappen als je wilt remmen, een stuurfoutje maken, gladheid van het wegdek niet zien of verkeerd inschatten. Dat loopt meestal goed af, soms niet. En dan kunnen de gevolgen desastreus zijn.

Onlangs ging het bijna mis aan een Brielse kade. Een chauffeuse maakte een foutje, haar auto kieperde over de rand, maar bleef gelukkig steken tussen een paar dukdalven. Veel mensen herkennen zich wel in dit (bijna) ongeval. Ik zou wel eens willen weten hoeveel personen met de schrik vrijkwamen na een ongelukkige manoeuvre langs de waterkant. En als ik dan aan de wet van Murphy denk, houd ik mijn hart vast.

Een journalist van het Algemeen Dagblad stelde zo hier en daar wat vragen over het incident. Zou een muurtje langs het water de veiligheid misschien verhogen? Volgens een raadslid tast dat het historisch karakter van het straatbeeld aan. Ja, wel als je er een Trumpiaans bouwwerk neerzet. Maar iedereen die wel eens in andere havenstadjes heeft rondgekeken weet dat er zeer esthetische oplossingen te vinden zijn. Mensen die gespecialiseerd zijn in veiligheid van de buitenruimte weten er alles van.

Wat is de reactie van de gemeente Brielle? Die laat het Algemeen Dagblad weten dat er geen plan is om maatregelen te nemen rond de haven. In de afgelopen tien jaar zijn er volgens haar cijfers slechts twee incidenten geweest, die door de bestuurders te voorkomen waren. Dat laatste geloof ik meteen. Als je correct stuurt, tijdig en voldoende remt en er is niets mis met je voertuig, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Er is zelfs nog een veiligere manier voor automobilisten om een duik in de haven te voorkomen: niet langs de kade parkeren.

Maar ja. We zijn dus allemaal maar mensen en als we een parkeervak zien, dan hebben we de neiging om er daadwerkelijk onze auto neer te zetten. Je hoeft geen psychologie gestudeerd te hebben om daar begrip voor te hebben. Mijn stelling: zolang parkeren langs kades is toegestaan, zal er langs kades geparkeerd worden. Combineer deze stelling met de wet van Murphy en je weet wat de toekomst brengen gaat. We wachten tot het kalf verdrinkt en gaan dan weer eens over de put praten. Misschien staat er dan een statisticus op die zegt: het is pas de eerste keer in twintig jaar. En dat is dan een waarheid als een koe.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant