Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Straatnamen

Actueel 138 keer gelezen

De politieke partij DENK schreef in haar verkiezingsprogramma dat ze straatnamen, bruggen, tunnels en musea wil 'dekoloniseren'. Steeds meer mensen zijn over dit dekolonisatieproces gaan nadenken en vinden het ineens toch wel gek dat we straten, bruggen tot en met scholen naar massamoordenaars vernoemd hebben.

Klinkklare nonsens, volgens anderen. In de eerste plaats wil zo'n straatnaam niet zeggen dat je moorddadig gedrag goedkeurt, in de tweede plaats moet je dat gedrag 'in de tijd zien'. Er waren inderdaad tijden dat een mensenleven minder telde dan tegenwoordig (en er zijn grote gebieden waar een leven nog steeds nauwelijks telt). Interessante discussie. In de eerste plaats de hoog oplopende emoties. De ene partij (ook wel beeldenstormers genoemd) voelt zich plotseling diep gekwetst door gebeurtenissen van een paar eeuwen geleden. De andere partij (anti-beeldenstormers) vindt dit gezeik van de bovenste plank en kan zich dáár dan weer mateloos over opwinden. Nog veel interessanter zijn de argumenten die gebruikt worden. Bijvoorbeeld: 't is voorbij en je verandert er niks meer aan, ook niet met een naamswijziging. Dat is zo, zeggen de beeldenstormers, maar we willen toch ook geen Hitlerlaan hebben? Waarop de beeldenstormers erop wijzen dat Hitler miljoenen doden op zijn geweten heeft en J.P. Coen bijvoorbeeld slechts een paar duizend.

Op dit punt aangekomen wordt de discussie pas echt boeiend. Bij hoeveel doden verdien je nog een straatnaam en hoe lang geleden moeten moordpartijen plaatsgevonden hebben om door de straatnamencommissie acceptabel gevonden te worden? Ja hoor eens, zegt onze premier, daar gaat het helemaal niet om. Al die vaderlandse helden hebben toch maar mooi meegeholpen om Nederland te maken wat het nu is en daar mogen we best trots op zijn. De premier is historicus en heeft tijdens zijn studie geleerd dat ons land tot bloei is gekomen door rooftochten op zee en in verre landen. Hij kijkt er niet meer van op. Maar veel Nederlanders hebben de laatste decennia geen vaderlandse geschiedenis meer gehad op school en schrikken nu van het feit dat al die prachtige Amsterdamse grachtenpanden alleen maar gebouwd konden worden omdat we onze koloniën leeggeroofd hebben.

Alles bij elkaar valt het niet mee om een goede straatnaam te verzinnen. Je kunt verdachte helden als Lumey en Witte de With mijden, daarmee ben je er nog niet. Wat straatnaamgevers vergeten bij hun mijmeringen over de landelijke of plaatselijke historie is dat ze de bewoners van toekomstige straten tot in lengte van jaren met praktische problemen kunnen opschepen. Spellingsproblemen om precies te zijn. In Rockanje wordt momenteel een nieuwe wijk gepland. Pardon, een landgoed: De Drenkeling. Die moet een deftige allure krijgen, is de gedachte. Dan is een historische link een pluspunt, maar een chique spelling de kers op de taart. Hoe pak je dat aan? Met de i-grec-manie, oftewel de ypsilon-obsessie. Daarmee zit je altijd goed. Vandaar: het Swyn, Leyseput en Duynmeer. Dat wordt lekker spellen aan de telefoon. Je moet er wel iets voor over hebben om op stand te wonen.

Uit de krant

Uit de krant