Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Gekke buurman

Actueel 333 keer gelezen

Zou u een gekke buurman willen hebben? Zou u bang zijn? Nou, u heeft er een. ExxonMobil. Of eigenlijk twee: ook Shell Pernis. En waarschijnlijk meer. Sommigen deden vroeger behoorlijk maf (Odfjell) en dan blijf je lang wantrouwig. Maar laten we even bij het recente verleden blijven.

In juli vorig jaar moest Shell Pernis stilgelegd worden wegens kortsluiting. Niet lang daarna lekte er een giftige stof weg. We kregen excuses. Er komt verscherpt toezicht en Shell heeft de procedures aangepast. 'We zijn voortdurend bezig met veiligheid', laat de directeur weten. Des te schrikbarender dat dit soort ongelukken dan toch gebeuren, ongelukken door menselijk falen. Shell zoekt steeds nieuwe manieren om de veiligheidscultuur te verbeteren. 'Het moet uit het personeel zelf komen', zegt de directeur. Uiteraard. Dan moet je dus een scherpe selectieprocedure hebben, een oerdegelijke opleiding en weten hoe je je medewerkers bij de les houdt en controleert. Hoe zit het daarmee? Horen we daar als buren nog iets van, in plaats van excuses?

Dan ExxonMobil. Nog veel gekker. Hoewel je kunt twisten over de definitie van het begrip 'gek'. Een subjectief begrip natuurlijk. Maar als er automatische beveiliging op een systeem zit en alle alarmbellen gaan af en medewerkers van het bedrijf zetten die beveiliging dan úit, dan vind ik dat gek. Dit gebeurde een maand na de ongelukken bij Shell. Blijkbaar schrikt een branchegenoot daar niet zo van op dat het aanleiding is om zelf nog eens de puntjes op de i te zetten. Even op de website kijken wat ze er zelf van vinden. Ze hebben een veiligheidsfilosofie. Citaat: 'ExxonMobil hanteert hoge normen op het gebied van veiligheid. De veiligheidsnorm is: géén ongeval. Door de jarenlang volgehouden inspanningen zijn we heel dicht bij dit doel gekomen.' Ja, dat is de positieve benadering. Eén knotsgek ongeval ligt heel dicht bij géén ongeval. Nog een paar regels veiligheidsfilosofie: 'Onze fabrieken zitten vol energie en brandbare stoffen. Daar is bij het ontwerp van de installaties natuurlijk rekening mee gehouden. Daarnaast verzekeren deskundige bediening en vakkundig en tijdig onderhoud de veiligheid van de fabrieken.' Klinkt goed. Alleen moet de deskundige bediening dan niet de automatische beveiliging uitzetten als die hinderlijk gaat knipperen. Misschien een tip om dat nog even mee te nemen bij opleiding en bijscholing van personeel.

Want wij als buren vinden het geen rustig idee als er zo met onze veiligheid wordt omgesprongen. Nu brak er een flinke fik uit, die gelukkig al in anderhalf uur geblust kon worden. Geen gevaar voor de volksgezondheid, volgens DCMR. Behalve dan dat de wijde omtrek bedekt was met een gore roetlaag. Boeren moesten hun oogst weggooien. Een woordvoerder van ExxonMobil zegt dat er maatregelen zijn genomen tegen de betreffende medewerkers. Maar zitten ze nou nog aan de knoppen of niet? Dat laat je als goede buur toch even weten?

Benieuwd hoe gemeenten in de regio hierop reageren. En wat alle kandidaten op de kieslijsten van politieke partijen hiervan vinden. Hoe gaan we om met maffe buren?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant