Heemraad Lies Struik, Ingrid ter Woorst (HH Delfland) en Eric van der Schans (Havenbedrijf Rotterdam) bij Zoetwatergemaal Winsemius
Heemraad Lies Struik, Ingrid ter Woorst (HH Delfland) en Eric van der Schans (Havenbedrijf Rotterdam) bij Zoetwatergemaal Winsemius Foto: Hollandse Delta

Overeenkomst over Brielse meer als zoetwaterbron

Actueel 595 keer gelezen

Brielle -  Afgelopen week ondertekenden waterschap Hollandse Delta, Hoogheemraadschap Delfland en Havenbedrijf Rotterdam de "Overeenkomst Zoetwaterleverantie Brielse Meer-Bernisse 2014". De ondertekening vond plaats bij het Zoetwatergemaal Winsemius te Brielle.Voor de leefbaarheid en de economische positie van Nederland is het van cruciaal belang om over voldoende zoetwater te beschikken.

Voldoende zoetwater is onder meer van cruciaal belang voor de stabiliteit van dijken, stedelijke bebouwing, economische bedrijvigheid en drinkwatervoorzieningen. Nederland heeft vanwege zijn ligging relatief veel zoetwater, maar ook hier kunnen tekorten voorkomen. Droge perioden vanwege klimaatverandering in samenhang met achterwaartse verzilting gaan toenemen waardoor er nu al knelpunten in de zoetwatervoorziening ontstaan. Vraag en aanbod sluiten niet altijd op elkaar aan en belangen kunnen conflicteren. Het is dus goed om hier afspraken over te maken en het inzicht in de beschikbaarheid en verdeling van water te vergroten.

De bestuursovereenkomst die nu getekend is, heeft als doel om ook in de toekomst mogelijk te maken dat op een duurzame en klimaatbestendige wijze zoetwater uit het Brielse Meer geleverd kan worden. Deze bestuursovereenkomst vervangt het oude exemplaar dat dateert uit 1988.

Heemraad Lies Struik van waterschap Hollandse Delta: "Waterschap Hollandse Delta hecht veel waarde aan deze overeenkomst. Zo wordt de samenwerking voortgezet, zijn de afspraken hernieuwd over het beheer van deze belangrijke zoetwaterbron en is de verdeling van het beschikbare water weer voor vele jaren geregeld."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant