De kandidaat raadsleden voor IBGB in hun frisse outfit in de actuele kleur 'lime' in de hal van het stadskantoor
De kandidaat raadsleden voor IBGB in hun frisse outfit in de actuele kleur 'lime' in de hal van het stadskantoor Foto: Liesbeth Speelman

IBGB: 'praat op de straat' vertalen naar Raad

Actueel 1.130 keer gelezen

Brielle – IBGB (Inwonersbelang Gemeente Brielle) is het nieuwe gezicht in het Brielse politieke landschap. De partij bestaat nog maar drie maanden en initiatiefnemers Rien Kap en Tymen Zaal hadden maar een week nodig om een mooie lijst samen te kunnen stellen van 11 raadskandidaten die allemaal hun sporen in de maatschappij verdiend hebben en de handen uit de mouwen willen steken.

Waarom een nieuwe partij? Willem van Egmond, drijvende kracht en lijsttrekker van IBGB, legt het uit. Zo'n beetje 30 jaar lang bestaan er al dezelfde gedachten en filosofieën binnen de Brielse raad. De politiek laat de inwoners te vaak links liggen. Besturen en communiceren kan echt beter. En wanneer er inspraak wordt georganiseerd zie je daar over het algemeen steeds dezelfde gezichten terugkomen van mensen van wie de mening toch al wordt gehoord en die soms meer zichzelf representeren dan de groep die ze vertegenwoordigen (een hele hoop goede natuurlijk uitgezonderd). Wat er echt leeft bij de Briellenaren, dringt niet goed door tot de raad. En ook omgekeerd niet, want je moet je wel heel goed in de materie verdiepen, wil je de discussie daar kunnen volgen. IBGB wil het anders aanpakken. Hoe? Door 'de praat op de straat' te vertalen naar de 'taal van de raad'. Dat wil zeggen door overal in Brielle een aandachtig oor te luisteren te leggen bij bijvoorbeeld sportverenigingen, in kroegen, bij de bankjes, op schoolpleinen, bij de vrijwillige brandweer, in eetgelegenheden. Dan hoor je wat Briellenaren echt bezielt. In Zwartewaal is de inspraak voor de woningbouw overigens goed verlopen. Inwoners hebben daar echt mogen kiezen en het resultaat is er naar. De binnenstads- en havenvisie heeft een grandioze opzet, maar daar moet ook goed worden opgelet dat uitvoering en uitwerking écht samen met de Briellenaren wordt gedaan.

Natuurlijk zijn er nog meer speerpunten (zie IBGB.nu). Het woningbeleid bijvoorbeeld. Tot nu toe is daar erg gekeken naar geld en naar de bouw van luxe huizen. Waarom kan de Merula Stichting wel huizen onder de € 200.000 bouwen en kan de gemeente het niet? Er moet gezocht worden naar andere manieren van aanbesteding en grond moet niet zo maar aan projectontwikkelaars worden verkocht. En de energietransitie. Er zijn in Brielle nog veel daken onbenut waar gebruik van kan worden gemaakt voor zonnepanelen. Een teer punt voor IBGB is dat er veel te vaak voor tienduizenden euro's adviesbureaus worden ingehuurd die met veel knip- en plakwerk bestaande gegevens kopiëren "wij durven het aan om mensen van het eiland te raadplegen en te vertrouwen op hun visie." Willem van Egmond heeft er alle vertrouwen in dat er goede mogelijkheden zijn voor zijn partij om in de raad en mogelijk een coalitie samen te werken. En o ja, IBGB is een geheel onafhankelijke Brielse partij.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant