Afbeelding
Column 1 April

Vrouwen aan de macht in Den Briel?

Actueel 692 keer gelezen

Bij het verschijnen van deze column is het nog maar twee weken naar 1 april en wordt het spannend voor alle partijen. Maar eerst was daar de algemene ledenvergadering van de vereniging. Het hoogtepunt van de vergadering was de presentatie van de veranderingen van de speluitvoering op 1 april, die vakkundig uiteengezet werden door de Poorter van het jaar, Ad Woudenberg. Mocht hij vorig jaar nog gekweld geweest zijn door lichamelijk ongemak, zoals hij nu in de vergadering voor de "troepen stond" kan er geen twijfel over bestaan dat hij dit jaar zijn rol van Lumeij weer met verve zal kunnen spelen. En er zal zeker een extra portie fysieke fitheid van hem geëist worden omdat hij "op de rede" van de Prince Admirael zal moeten overstappen in een wankele roeiboot om zo aan land gezet te worden.

Ook bleek in de presentatie dat er dit jaar extra aandacht besteed zal worden aan de vrouwen die anno 1572 in Den Briel waren achter gebleven, terwijl hun mannen op zee naar kabeljauw visten. Deze groep vrouwen, vertegenwoordigd door de Lumeijden, zullen een rol spelen tussen de vertrouwde Stadhuisscéne op de Markt en de ontmoeting van burgemeester Koekebakker met de gevreesde admiraal Lumeij. In deze scene moet het verschil van mening tussen de gegoede burgerij, die meent dat alles wel goed zal komen, en de arme, bange bevolking tot uiting komen. Met u ben ik uiterst benieuwd hoe een en ander eruit zal gaan zien, dus blijft allen een beetje in de buurt van de Markt om dit mee te maken.

Zo halverwege de openingsmaand van de Geuzennaald krijg ik berichten dat de verkoop van de kleding zeer naar wens verloopt. Elke verkoopdag is het weer druk in de tijdelijke winkel op Bastion 8 en de spullen vliegen weg. Volgens de dames is het niet aan te slepen! Dit komt mede door de verschillende nieuwe groepen die zich willen presenteren op 1 april, een ontwikkeling die aansluit op de wensen van het bestuur in de aanloop naar het jubileumjaar van de vereniging in 2019, en het jaar 2022, als het 450 jaar geleden is dat Den Briel als eerste stad bevrijd werd van de Spanjaarden.

En ik beëindig deze week mijn column met misschien een zijdelings, maar beslist niet onbelangrijk feit: Vanuit het Havlickuv Brod comité vernam ik dat er dit jaar op 1 april wel een heel grote afvaardiging vanuit onze zusterstad in Tsjechië naar Brielle zal afreizen. Niet minder dan ca. 40 personen komen die dag meevieren en zullen dan de straatgroep Rebellen bij de Julianabrug versterken en verlevendigen. Onder anderen de bekende smid met de ruige baard zal zijn kunsten vertonen en ongetwijfeld zult u kunnen genieten van Tsjechische muziek die de gehele dag ten gehore gebracht zal worden. Mis het niet!

KS

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant