Afbeelding
1 April column

Terugblik

Actueel 742 keer gelezen

Dit is de laatste column van mijn hand voor dit jaar, wat 1 april betreft. Toen ik deze serie van 8 startte was het onder andere de bedoeling de Geuzennaald onder de aandacht te brengen. De ultieme wens van de dames om heel Brielle verkleed te krijgen begint gestalte te krijgen. Er is één iemand binnen de groep die al de verkopen door de jaren heen minutieus bijhoudt. Om een voorbeeld te geven: In twintig jaar zijn er 2000 mutsen gemaakt en verkocht. Waar zijn ze allemaal gebleven, net als al die andere tienduizenden kledingstukken? Dames, gefeliciteerd met jullie succes.

We hebben het weer gehad. Het was behoorlijk druk in de stad, maar de zo gevreesde overweldigende mensenmassa is volgens mij uitgebleven. Het zag er in ieder geval beheersbaar uit. In tegenstelling tot andere edities, waarin er altijd slechts een handjevol mensen op de been was bij de aankomst van Coppelstock en Paddeltje in de haven, stonden nu al heel veel toeschouwers langs de hekken op het Maarland. Mooi dat de scene meer aandacht krijgt maar wat mij betreft mogen wel wat meer mensen van hun verontrusting blijk geven na de mededeling van Coppelstock dat er 25 schepen met wel 5000 man op de rede van Den Briel liggen en dat Lumeij het plan opgevat heeft onze stad in te nemen en bij enige tegenstand plat te branden. Dat lijkt mij een onheilstijding die de gemoederen danig in beroering zou moeten brengen. Dat mag wel wat meer uitgebouwd worden.

De andere aanvullingen, zoals het optreden van De Lumeijden op de Markt en de ontscheping van Lumeij in de haven voldeden naar mijn mening aan de verwachtingen. Jammer dat op de Markt de hekken en het podium al weggehaald waren, waardoor de toeschouwers het speelveld erg klein maakten en de schermutseling aan het oog onttrokken werd. Maar dat zal volgend jaar zeker opgelost worden.

Ik noemde al de ontscheping van Lumeij en zijn metgezellen die per roeiboot van de "Prince Admirael" naar de wal gebracht werd. Ik vond dat een prachtig plaatje, het zou nog mooier geweest zijn als de haven van andere schepen was ontruimd. Duizenden mensen zagen dat dreigende schip in haar volle glorie wachtend in de haven liggen, terwijl aan de wal, goed zichtbaar voor het publiek, Lumeij met de vroedschap onderhandelde over de overgave van de stad. We weten dat die bespreking op niets uitloopt en op het bevel van Roobol om de bloedvlag te hijsen, de bemanning te ontschepen en een scheepsmast mee te nemen, voelde ik meer dan in andere jaren de dreiging die van deze scene uitging. Een welkome aanvulling van het spel.

Dankzij de inzet en creativiteit van velen is 1 april 2018 weer een succes geweest, waarvoor hulde. En oh ja, wat was het koud!

KS

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant