De metro zou als sneltram vorm gegeven kunnen worden (Foto: Tim Sekac)
De metro zou als sneltram vorm gegeven kunnen worden (Foto: Tim Sekac) Foto: Tim Sekac

Petitie om metro door te trekken op Voorne-Putten

Actueel 1.726 keer gelezen

Regio - De 19-jarige Tim Sekac uit Amsterdam is voor een duurzamer Nederland, met meer spoorlijnen in plaats van snelwegen. Tim heeft een tijdje geleden de petitie 'Trek Rotterdamse metro door op het eiland Voorne-Putten' opgericht bij petities.nl

De petitie pleit voor drie nieuwe verbindingen:

1- Om metrolijn A vanaf Schiedam centrum tot Pernis over bestaand spoor door te laten rijden, bij Pernis moet de metro dan een afbuiging naar rechts maken en door Hoogvliet Noord en Spijkenisse Noord lopen. Vanaf Spijkenisse Noord moet de Metro vervolgens als Sneltram over de oude spoordijk van de stoomtram van Spijkenisse naar Oostvoorne rijden via Geervliet, Heenvliet, Zwartetaal en Brielle. Na Oostvoorne zou de metro nog iets verder moeten rijden naar Maasvlakte/Europoort. Dat gebied heeft bijna helemaal geen OV, dus dat zou ideaal zijn. (circa 37 km nieuw spoor waarvan het meeste al op de oude spoordijk ligt)

2- Om Metrolijn C vanaf Spijkenisse de Akkers over een klein viaduct van 5.5 km te laten rijden naar het dorpje Goudswaard in Hoeksche Waard via Simonshaven en Bernissersluis. Op die manier kan men ook sneller over het water naar Hoeksche waard komen zonder dat ene pontje van Spijkenisse/Hekelingen naar Nieuw-Beijerland te nemen die ook niet altijd vaart.

3 - Om Metrolijn D vanaf Spijkenisse de Akkers verder als Sneltram over de oude spoordijk via Zuidland, Oudenhoorn en Hellevoetsluis door te laten rijden naar Rockanje en wellicht ook Maasvlakte. Deze route is circa 25 km, waarvan circa 11 km op de oude spoordijk van de stoomtram van Spijkenisse naar Hellevoetsluis via Zuidland en Oudenhoorn ligt.

Deze drie nieuwe spoorverbindingen zouden heel ideaal zijn voor Voorne-Putten, want vroeger kon je bijna overal op het eiland de rechtstreekse tram naar Rotterdam pakken. Nu moet iedereen die buiten Spijkenisse woont: Hellevoetsluis, Oostvoorne, Brielle etc. allemaal eerst de bus of de auto naar Spijkenisse pakken om zo verder te reizen met de metro naar Rotterdam. Dat levert veel milieuvervuiling op, Mensen missen in Spijkenisse tijdens hun overstap hun aansluitende bus/metro, en het duurt ook langer.

Met een doorgetrokken metrolijn kan men net zoals vroeger veel sneller, betrouwbaarder, duurzamer en rechtstreeks van het eiland naar Rotterdam reizen en terug!

Daarbij hebben mensen die in de omgeving van het eindpunt van Spijkenisse de Akkers langs de opstelsporen ook vaak last van de metro-geluiden van testen etc. Tim: ' Ik zal eens wat vertellen: Hier in mijn eigen woonplaats Amsterdam is dat ook het geval met één van de tramlijnen; De Amstelveenlijn, daar hebben ze bij het eindpunt ook vaak last van de trams bij het opstelterrein, en hebben mensen in die omgeving verzocht om het opstelterrein te verplaatsen naar een polder die net achter de woonwijk op de oude spoordijk ligt. Dat gaan ze dus doen, en terwijl ze dat doen wordt die Amstelveenlijn ook nog eens doorgetrokken naar het dorpje Uithoorn dat net aan de andere kant van de polder ligt. Dus terwijl ze een nieuw opstelterrein voor de trams maken, trekken ze de lijn ook gelijk door naar het eerstvolgende dorp dat er al heel dichtbij ligt. Als de metro's in Spijkenisse nou ook eens een nieuw opstelterrein ergens in het polderlandschap krijgen, zou die metro ook gemakkelijk doorgetrokken kunnen worden naar Hellevoetsluis/Maasvlakte'.

Hoewel er ook voorstanders zijn van het doortrekken van de metro, blijkt uit de discussie op onze Facebookpagina dat veel mensen niet zitten te wachten op verlenging van het metrospoor. Zij vrezen het verlies van het open polderlandschap en zijn bang voor de aantrekkingskracht op mensen met criminele bedoelingen. Praat ook mee. En bent u het met Tim eens? Steun hem dan met een handtekening via https://verlengmetronaspijkenisse.petities.nl/. Als hij meer dan 1000 handtekeningen krijgt, wil hij de petitie overhandigen aan de MRDH.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant