Afbeelding

Praktische tips tegen internetcriminaliteit

Actueel 173 keer gelezen

Regio - Wat moet je doen als je te maken krijgt met criminaliteit via internet? Het antwoord op deze vraag wordt beantwoord in een publiekscampagne die is gelanceerd door de Veiligheidsalliantie Regio Rotterdam (VAR). Doel is om zoveel mogelijk bewoners van de regio Rotterdam (32 gemeenten) te bereiken met de praktische cyber-tips.

Nederlanders zijn zowat het meest online in Europa en internetcriminelen weten hier gebruik van te maken. Met een paar relatief eenvoudige tips is het gebruik van internet een stuk veiliger te maken. Met deze uitgangspunten is de VAR begonnen met een instructievideo waarin de tips beeldend en toegankelijk worden toegelicht.

Met de alom aanwezigheid van internet blijkt ook dat misbruik van dit medium navenant toeneemt. 11 procent van de Nederlanders wordt jaarlijks slachtoffer van cybercrime. De manier waarop dit gebeurt verschilt nogal. Het kan gaan om phishing, ransomware, oplichting etc. De preventietips die de VAR nu aanreikt zijn relatief eenvoudig. Zorg bijvoorbeeld dat je virusscan op orde is, ben zuinig op je wachtwoorden en download geen onbekende links. Als belangrijkste tip geldt wellicht: gebruik je gezond verstand. 'als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook'.

De campagne wordt deze week aangeboden aan de 32 gemeenten, politie en Openbaar Ministerie die onderdeel zijn van de VAR. Aan hen is het verzoek om deze te delen met hun bewoners. De informatie is ook te vinden op www.checklistdigitaalveilig.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant