Afbeelding
Foto: Jos Uijtdehaage

Bevrijdingsvuur ontstoken in Brielle en Westvoorne

Actueel 402 keer gelezen

Brielle/Rockanje - In de nacht van 4 op 5 mei hebben in totaal 28 ambtenaren van de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne samen het bevrijdingsvuur opgehaald uit Wageningen. Dit bevrijdingsvuur wordt ieder jaar om middernacht ceremonieel ontstoken op het 5 Mei plein voor Hotel De Wereld.

Deze ceremonie symboliseert de bevrijding van Nederland en draagt de boodschap van vrede en vrijheid uit. Westvoorne deed dit jaar voor de achtste keer mee met de bevrijdingsvuurestafette. Voor Brielle was het de vierde keer en voor Hellevoetsluis de eerste keer dat zij meededen aan deze estafette van ongeveer 150 km.

De estafette startte op 5 mei rond 00.30 uur op het 5 Mei Plein in Wageningen. Rond 14.15 uur kwamen de lopers aan op de Markt in Brielle en overhandigden zij het bevrijdingsvuur aan burgemeester Rensen. De estafette eindigde om ongeveer 15.45 uur op het voorplein van woonzorgcentrum Stuifakkers in Rockanje, waar de lopers het bevrijdingsvuur overhandigden aan burgemeester De Jong van Westvoorne. Vrijwilligers van SWOR/Trefpunt, verbonden aan zorgcentrum Stuifakkers, zorgden traditiegetrouw voor een warm onthaal. Voor alle Westvoornse ouderen werd bevrijdingsdag gevierd met onder meer een optreden van smartlappenkoor de Hoekse Tranentrekkers, begeleid door orkest 'De Plengers'en geleid door dirigente Paula van Wanrooy.

In totaal haalden circa 85 loopgroepen het bevrijdingsvuur op in Wageningen. Zij liepen allen naar hun eigen gemeente en hebben zo het bevrijdingsvuur door heel Nederland verspreid. Het bevrijdingsvuur is sinds 1948 het symbool voor leven in vrede en vrijheid en onlosmakelijk verbonden met Wageningen, Stad der Bevrijding. Dit jaar vieren wij 73 jaar vrijheid en is de bevrijdingsvuurestafette voor de 71e keer georganiseerd. In de loop der jaren is het bevrijdingsvuur uitgegroeid tot een nationaal evenement, waar vele sporters vanuit heel Nederland aan meedoen.

Fotografie: Jos Uijtdehaage

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant