Brielse Roeiclub halverwege het seizoen 2018 | BrielsNieuwsland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221872&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo brielsnieuwsland.nl
Door het meedoen aan wedstrijden is inmiddels de broodnodige conditie opgedaan
Door het meedoen aan wedstrijden is inmiddels de broodnodige conditie opgedaan (Foto: PR)

Brielse Roeiclub halverwege het seizoen 2018

  •   126 keer gelezen   Actueel

Brielle - De argeloze voorbijganger is geneigd enkel naar de Prince Admirael te kijken bij de Sloepenloods aan de Kop van het Maarland. Er ligt echter nog een drietal sloepen, zowaar van de Brielse Roeiclub. Niet zomaar een roeiclub, nee, het gaat over sloeproeien in tamelijk brede boten met twee personen naast elkaar per bankje.

De zwaarste sloep van de drie, de Maarten Harpertszoon Tromp met haar bemanning, staat klaar voor misschien wel de zwaarste race van het jaar, de zogenaamde Koningsrace ofwel de HT, van Harlingen naar Terschelling, 33KM over de Waddenzee, ooit deel van de zo geheten Zuiderzee. Traditioneel wordt de race gehouden op de dag na Hemelvaart. De zeven mannen één vrouw (jawel), hebben in de trainingen de laatste maanden hun beste riem voorgezet. De HT-stuurman heeft alles ontspannen van afstand gezien en hield op het laatst zelfs vakantie in Portugal. Deze had echter in eerdere edities z'n stuursporen ruimschoots verdiend.

Ook door het meedoen aan wedstrijden is de broodnodige conditie opgedaan. Een nieuwe regel was sinds vorig jaar dat men in het jaar voor de HT met dezelfde HT-wedstrijdsloep aan minstens drie gekwalificeerde wedstrijden moest hebben meegedaan om de HT te mogen roeien. De eerste race dit seizoen voor de Briellenaren was op de Vecht vanuit Weesp. Na bijna 1,5 uur roeien over de 11,5 KM is een verdienstelijke 45e plaats behaald van de 61 herenteams. Vervolgens gingen ze de week erna naar Utrecht, een race over 15 KM door het fraaie buitengebied en later de grachten van Utrecht met veel emoties door, onder meer, een foute inhaalmanoeuvre van een opkomende andere sloep. Hier werden ze 20e van de 30 herensloepen in bijna twee uur. De week erna op naar Zaandam. Een fijne race met prachtig weer over 16 KM en een 37e plaats van de 50 herenteams. Geen kampioensuitslagen, maar wel zwaarbevochten, met een team van veelal roeiers in de middelbare leeftijd en een vooral positieve instelling waardoor de sfeer altijd opperbest is.

De HT-race is dan nu de kers op de taart van het voorseizoen. Het team hoopt de ruim 1200 KG zware sloep binnen de vier uur naar West-Terschelling te sleuren. Of dat lukt hangt af van conditie, wind, windrichting, stroming, temperatuur, tegenstanders en de vorm van de dag. Aangezien de start al om 8.45 uur is, vanwege het tij, vindt de rit over de weg, met de sloep op een trailer, al op donderdag plaats met de terugreis op zaterdag. Overnachten is op campings in Harlingen en op Terschelling, mede dank zij de kwartiermakers in de voorhoede. Met de bemanningen en supporters van zo'n 130 sloepen en veel begeleidingsvaartuigen, inclusief de SPION-zeilboot uit Hellevoetsluis en ook twee- en driemasters, enkele duizenden enthousiastelingen dus, is er in die plaatsen een geweldige sfeer. De race zelf kan over glad zeewater zijn, maar ook als een soort cakewalk met rollers en klappen dwars over. Degenen die eerder deze race weleens gedaan hebben en ook de marathon hebben gelopen, vonden het roeien zwaarder, wat bewezen werd door na de race op het terras subiet in slaap vallen achter een glas bier.

Gelukkig is het in de tweede helft van het seizoen niet altijd zo pittig, ondanks races voor de boeg in de Witte de With, een polysterboot qua gewicht minder dan de helft van de Tromp. Op dan naar Culemborg op de Lek, in Rotterdam op de Maas, In Amsterdam door de grachten en tenslotte vanaf Muiden naar het eiland Pampus en terug.

In Brielle zijn de sloeproeiers strijdend te zien tijdens Bruisend Brielle, eind augustus. Misschien bent u dan ook onder de argeloze toeschouwers?


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221872&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768057&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Poll

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221873&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>