Burgemeester Gregor Rensen met rechts van hem  huidig 1e loco-burgemeester Robert van der Kooi (IBGB) op de avond van de verkiezingen (archieffoto)
Burgemeester Gregor Rensen met rechts van hem huidig 1e loco-burgemeester Robert van der Kooi (IBGB) op de avond van de verkiezingen (archieffoto) Foto: Liesbeth Speelman

Samen bouwen aan een duurzame toekomst

Actueel 431 keer gelezen

Brielle – 'Samen bouwen aan een duurzame toekomst' is het motto van het coalitieakkoord dat IBGB, VVD en PvdA hebben gesloten. Dinsdagavond 15 mei is het besproken in de Brielse Raad, tegelijk met het commentaar op het akkoord van burgemeester Gregor Rensen.

De commentaarbrief van Gregor Rensen op het akkoord heeft wel wat stof doen opwaaien. Zo schrijft het Algemeen Dagblad in zijn editie van 11 mei dat de burgemeester zijn positie kwetsbaar heeft gemaakt door zich ongevraagd te bemoeien met de inhoud van het coalitieakkoord. De krant citeert Bijzonder hoogleraar regionaal bestuur Marcel Boogers: "De burgemeester heeft hier niks over te vertellen". En Wim Smit, fractievoorzitter van oppositiepartij D66 twittert: "Vorm zelf uw mening of een Burgemeester dit zo mag doen". Dat doen we. Vanzelfsprekend heeft een burgemeester helemaal niets in te brengen bij de onderhandelingen van de coalitiepartijen; hij hoort boven de partijen te staan. Wel mag een burgemeester volgens artikel 35 van de gemeentewet na afloop van de onderhandelingen zijn opvattingen over de voorstellen in het collegeprogramma kenbaar maken en hij heeft van deze mogelijkheid ruimschoots gebruik gemaakt. In grote lijnen is Gregor Rensen zeer positief over het akkoord waarin duurzaamheid een belangrijke plaats inneemt en in zijn vier pagina's tellende brief aan de onderhandelaars zegt hij er dan ook van overtuigd te zijn dat er een goede en uitdagende basis ligt voor het College.

Burgemeester mist punten

Daarnaast zegt de burgemeester ook punten te missen, bijvoorbeeld hoe het verder moet met de windmolenplannen, of hoe de ontsluiting van de toekomstige wijk Meeuwenoord zal worden gerealiseerd waarin 225 woningen in de planning staan. Ook wordt er niets gemeld over de toekomst van het leeggekomen Arsenaal waarover binnenkort een advies van een externe expert zal verschijnen, of over de verkoop van de Eneco aandelen, en het recreatiegebied de Plas van Heenvliet, die in 2020 van Brielle wordt. Het onderwerp financiën vindt hij 'wel erg summier' omschreven en er komt een waarschuwing dat de hem toegeschoven extra portefeuille ICT en automatisering 'grote politieke impact kan hebben'.

In de inleiding tot het coalitieakkoord stellen IBGB, VVD en PvdA dat alles nog op hoofdlijnen gesteld is en zeker niet dichtgetimmerd. Dat biedt kansen aan inwoners, bedrijven, en instellingen om mee te denken. 'Zo kunnen we gebruik maken van de kracht van de samenleving.' Het volledige coalitieakkoord en de brief van Gregor Rensen zijn uiteraard te vinden op www.brielle.nl. Voor de reactie van de raad op het akkoord dinsdagavond en de commentaarbrief van Gregor Rensen zie www.brielsnieuwsland.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant