Afbeelding
Foto: Media TV

Waterschap sluit uit voorzorg havens vanwege gelekte olie

Actueel 367 keer gelezen

Regio - Waterschap Hollandse Delta heeft uit voorzorg de havens Spijkenisse en Oud-Beijerland tijdelijk gesloten. Ook de Voornse Sluis passeren is tijdelijk niet mogelijk.

Zaterdagmiddag sloeg het tankschip Bow Jubail lek tegen een steiger in de 3e Petroleumhaven. Daarbij is 200 ton stookolie vrijgekomen. Hulpdiensten hebben 1200 meter aan drijvende oliebarrières geplaatst om verspreiding van de olie tegen te gaan. Een deel van de olie heeft zich wel kunnen verplaatsen over de Waterweg. Het opruimen van de olie kan nog dagen duren.

De niet-commerciële havens (jachthavens) in het havengebied zijn gesloten om verdere verspreiding van olie in deze havens te voorkomen. Dit betekent dat er geen schepen naar binnen en naar buiten kunnen. Naast bovengenoemde havens zijn ook de buitenhaven van Vlaardingen, de jachthaven van Schiedam, buitenhaven van Schiedam, haven van Maasluis, de jachthaven van Hoogvliet, de Veerhaven in Rotterdam, de jachthaven van Rhoon en de haven van Rhoon gesloten. Hoe lang deze sluiting duurt is niet bekend.

Uit voorzorg is ook een aantal waterinlaten gesloten. Zo wil het waterschap eventuele verspreiding in de polder voorkomen.

Er is verspreiding van olie tot en met Hoek van Holland. De kans bestaat dat de stranden zichtbaar vervuild zijn door verdere verspreiding over het water. Vanwege de temperatuurstijging kan in de komende dag(en) stank ontstaan. Meld klachten over stank en milieu bij DCMR via 010 246 8000 of www.dcmr.nl/melding/maken.

Update 24 juni 20.00 uur:  De havens van Spijkenisse en Oud-Beijerland zijn weer open. De schepen die bij de Voornse Sluis liggen, kunnen geschut worden. Ook de overige inlaten worden weer geopend.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant