Op het Asylplein was het op Open Monumentendag genieten geblazen voor kinderen (Foto: Jos Uijtdehaage)
Op het Asylplein was het op Open Monumentendag genieten geblazen voor kinderen (Foto: Jos Uijtdehaage) Foto: JosUijtdehaage

Geslaagde Open Monumentendag in Brielle

Actueel 683 keer gelezen

Brielle - Brielle is een historische vestingstad met één van de best bewaarde vestingwerken van Nederland. De stad telt meer dan 400 monumenten. Binnen de vestingmuren bevinden zich de bijzondere Sint-Catharijnekerk (waar Willem van Oranje in 1575 trouwde met Charlotte de Bourbon) en het interactieve museum van de Tachtigjarige Oorlog, gevestigd in het oude stadhuis. Elk plekje, elke gevel en elke steen draagt een eigen verhaal.

Afgelopen zaterdag gingen dan ook veel mensen op pad om tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag diverse monumenten en bezienswaardigheden te bezoeken. Speciaal voor kinderen was er van alles te doen op het Asylplein. Maar Brielle heeft zóveel bezienswaardigheden, dat het onmogelijk is ze allemaal op één dag te bekijken. Zo zijn er onder andere de Jacobskerk, het Asyl voor oude en gebrekkige Zeelieden, het Merulaweeshuis, het Arsenaal en de Infirmerie, de Geuzenkerk, de Sloepenloods met de panden rond de mooie Maarland-haven, de molen en de vestingwerken uit 1713. Kortom veel te veel om op één dag allemaal te bezoeken, maar Brielle is dan ook eigenlijk altijd leuk om te bezoeken.

Heeft u nog lang niet alles gezien in Brielle? Een van de beste manieren om de stad verder te gaan bekijken, is door middel van een rondleiding van een gids, die de bijzondere verhalen achter de gebouwen en plekken weet. Een gids boekt u eenvoudig via www.gidsengroepbrielle.nl. Een complete overzichtskaart met (rijks-)monumenten is te vinden op Cultuurweb Brielle.

Fotografie: Jos Uijtdehaage

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant