Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Leedvermaak

Actueel 144 keer gelezen

Geen mooier vermaak dan leedvermaak. Iemand struikelt over een scheve stoeptegel. De glazenwasser valt van zijn ladder. Een automobilist rijdt in de sloot. Leuk! Snel een foto maken. Of nog beter: een filmpje. Dan kun je het thuis weer bekijken en nog eens lachen. En waarom zou je die pret voor jezelf houden? Je gaat de beelden natuurlijk zo snel mogelijk delen via de sociale media.

Er zijn tv-programma's die inspelen op de behoefte aan het bekijken van pijnlijke incidenten. Sinds de komst van de slimme telefoon is iedereen gewapend met een camera, dus beelden zat. Het begint bij de baby die voor het eerst iets zuurs proeft. Schattig dat geschrokken, vertrokken gezichtje. Volgende stap: vaders die kleuters op gevaarlijke speeltoestellen plaatsen en indien nodig een zetje geven. Moeder filmt. Als de opzet lukt kun je de beelden insturen en debuteert jouw kind zomaar op tv. Gewoon zelf plaatsen op facebook of rond twitteren is natuurlijk ook al mooi.

Maar het eindigt niet bij een kleuter die van de schommel valt. Met een beetje geluk zie je onderweg wel eens een fijn verkeersongeval. Soms ben je de eerste, dan is het een beetje griezelig om af te remmen en uit te stappen. Voor je het weet moet je hulp bieden en op zo'n karweitje zit natuurlijk niemand te wachten. Als het een beetje meezit is er al politie aanwezig en komen er ambulances aanrijden. Dan heb je natuurlijk ook gelijk leukere beelden, waar meer op te zien is. Soms kunnen die hulpverleners je nog lelijk in de weg lopen. Het beste is dan om wat onopvallend duw- en trekwerk te verrichten, dan kom je er wel tussendoor. Tegenwoordig heb je wel eens vervelende dienders die vragen of je wilt stoppen met fotograferen en door wilt rijden. Deze bemoeials moet je uiteraard vertellen dat je op de openbare weg gewoon lekker doet wat je zelf wilt. Meestal lukt het dan wel.

Heb je helemáál een goede dag, dan spot je een reanimatie. Zoiets zie je niet iedere dag, het is zaak dan goed voor te dringen in de meute, want je bent natuurlijk niet de enige die op zoek is naar mooi materiaal.

Er zijn echter ongevallen die nog tragischer zijn. Laatst gebeurde er in het centrum van Brielle iets wat te verdrietig is voor woorden. Je hoefde er niet zelf bij geweest te zijn om de beelden op je netvlies te krijgen. Daar zorgt je netwerk wel voor.

Toen hoorde ik veel mensen vol afschuw reageren. Wie doet dit nou? Hoe onfatsoenlijk kun je wezen? Wat doe je familie en vrienden van het slachtoffer hiermee aan? Hier zit toch niemand op te wachten? Dit wil je toch helemaal niet zien?

Laten we hopen dat we zoiets inderdaad nooit meer te zien krijgen. Mocht het toch nog eens gebeuren dat iemand ons ongepaste beelden voorschotelt, dan kunnen we er best iets aan doen: meteen de afzender duidelijk laten weten dat we hiervan niet gediend zijn.

Stop hiermee!

Uit de krant

Uit de krant