Afbeelding

Vestingtermen in bomvrije ruimte Brielse vesting

Actueel 186 keer gelezen

Brielle - Ruim een jaar na de vandalistisch brandstichting is op de Brielse vestingwallen, vlak voor het einde van het seizoen, nog een muurschildering gereed gekomen. Op Bastion twee staat een kleine bomvrije ruimt waarvan de muren beschilderd zijn met honderd vestingtermen. Dit kleine bouwwerk bevind zich direct achter het voormalige Kruithuis.

Naast vestingtermen is op de achterwand een kaart te zien met de oude vestingwallen, omstreeks 1729, zoals ze zijn weergegeven door de vestingontwerper Willem Paen. Tussen deze honderd vestingtermen staan woorden als, inundatie, courtine, ezelsrug, gordijn en envelop. De uitleg van deze Vestingtermelogie is terug te vinden op de website www.levedevesting.nl waar alle informatie over de Brielse vesting te vinden is.

De kleine bomvrije ruimte is hiermee klaar voor het nieuwe vestingseizoen 2019, maar is nu nog te zien tot eind oktober, op zaterdag en zondag, gelijk met de openstelling van het Kruithuis of op afspraak met een van de stadsgidsen. De werkgroep kanonnen en affuiten heeft de buitenzijde van deze kleine bomvrije ruimte schoongemaakt, geschilderd en onkruidvrij gemaakt. Samen met de andere werkgroep, Bastions Ontsloten, is de binnenzijde opgeknapt waarna de Brielse letterschilder, Hans Zaadhof, de muren van teksten heeft voorzien. Prachtig werk van de twee werkgroepen die zich eerder inzetten voor het opknappen en toegankelijk maken van de vestingwerken. Zij hebben de afgelopen jaren met veel energie ook de kanonnen &affuiten opgeknapt en de openstelling gerealiseerd van bastion vijf, met een expositie over Brielle en de Franse bezetting.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant