Afbeelding
Uw lokale ondernemer

Franke van den Broek interieurarchitect

Actueel 279 keer gelezen

Je moet je fijn en op je gemak voelen in een ruimte

Oostvoorne  – Sinds twee jaar werkt interieurarchitect Franke van den Broek als zelfstandige vanuit haar kantoor aan huis. Dit prachtige vak beoefent ze echter al heel lang.

"Meteen na mijn afstuderen ben ik met dit werk begonnen", vertelt Franke. "Maar dat heb ik wel in heel veel vormen gedaan. Zo ben ik niet alleen in dienst geweest, maar heb ik ook samen met een compagnon een bureau gehad. Het gaat er in dit werk vooral om dat ik heel goed luister naar de wensen van een klant, goed kijk en dat ik de problemen vervolgens oplos met de kennis en de creativiteit die ik heb. Het kan daarbij gaan om een gebouw dat alleen nog op papier bestaat, een verbouwing, of om een gebouw dat er al is. Maar in alle gevallen kan ik het gebouw zoals het moet worden voor me zien, want dat is mijn vak. Vaak gaat het om gebouwen die toe zijn aan onderhoud of die een nieuwe functie krijgen. Hier moet je dus doorheen kunnen kijken en zien wat de potentie is. Waar gaat het voor gebruikt worden en wat is de kracht van het gebouw? Als ontwerper ontferm ik me over het hele proces, van schetsen tot stylen en van ontwerpen tot de bouw begeleiden. Ik zorg ervoor dat een ruimte functioneel is en dat mensen zich er fijn in voelen."

Problemen oplossen

Franke werkt voor bedrijven, instellingen en particulieren. "Dat lijkt heel verschillend, maar is het eigenlijk niet", vervolgt Franke. "Kantoren zijn natuurlijk wel anders dan bijvoorbeeld ziekenhuizen, monumenten of een particuliere woning, maar in alle gevallen is een opdrachtgever op zoek naar de oplossing van een probleem. Wel heb je met particulieren meer met mensen en hun smaak te maken, dat maakt het dus wel persoonlijker."

DukdalfBRES

Behalve opdrachten elders in het land, tot aan zelfs de 112 meldkamer van de politie in Maastricht, is Franke ook lokaal actief. "Onlangs is de DukdalfBRES verbouwd en dat ontwerp heb ik gemaakt", vervolgt Franke. "Dat was best een ingewikkelde opdracht, want daar zijn heel veel gebruikers. Tien jaar geleden heb ik het ook ontworpen en toen wilde men heel graag het karakter van het theater en de sportvoorziening afzonderlijk laten zien. Nu tien jaar verder is het één sport- en cultuurhuis geworden en dat maakt het dus weer een heel ander ontwerp."

Afwisselend

"Het leuke van werken als interieurarchitect is de enorme veelzijdigheid", besluit Franke. "De ene dag kies ik samen met een klant de perfecte bank uit, de andere dag sta ik met regenlaarzen op een bouwplaats. Het eindresultaat is het belangrijkste: je moet je gewoon fijn voelen in een ruimte, het moet functioneel  en praktisch zijn en je moet er lang mee kunnen doen. En dat geldt voor kantoren en voor woonhuizen. Juist het afwisselende hierin vind ik misschien wel het allerleukste van mijn werk."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant