Sommigen vinden het mooi, sommigen lelijk. Waar het om gaat is de intentie, vindt Edith Schoo
Sommigen vinden het mooi, sommigen lelijk. Waar het om gaat is de intentie, vindt Edith Schoo

'Ons Brieltje'

Actueel 755 keer gelezen

Edith Schoo, de Initiatiefneemster van de Brielsche Aap, voelde langzamerhand de behoefte om een reactie te geven op alles wat is gezegd: mooi en minder mooi, over de roze beelden op 'haar eilandje'. en vroeg Briels Nieuwsland of daar misschien ruimte voor zou zijn. Hier volgt haar reactie...

We worden Paaseiland genoemd…. maar ook, Ravelijn, het eilandje, het Eisenga eilandje, de Brielsche aap, de aap en formeel zelfs het Waterravelijn…..Veel is er al over gesproken en geschreven. Je zou kunnen denken dat je daar met zulke beelden daar natuurlijk wel een beetje om vraagt, maar het doet toch een beetje pijn als mensen ze in de fik willen steken of het "knutselwerk van een paar zogenaamde kunstenaars" noemen. Voor mij is het nu tijd om er toch iets over te zeggen.

Kunst wordt nooit door iedereen mooi gevonden, dat kan ook niet en hoeft ook niet. Maar ik ben van mening dat je kunst wel mag respecteren voor de gedachte die erachter zit of het werk dat iemand er ingestoken heeft. Soms is er een link naar een gebeurtenis uit de geschiedenis of is er een referentie naar de toekomst. Soms is het grappig, soms mooi en soms apart. Wat ik moeilijk vind, is de hardheid waarmee de negatieve meningen geuit worden, die begrijp ik niet. Waar het mij om gaat is de intentie. Wil de kunstenaar iets moois maken of iets kapot maken en iemand kwetsen? In het eerste geval zouden de reacties nooit zo hard mogen zijn en in het tweede geval mogen we best een beetje boos zijn, althans zo voel ik het.

Onze intentie is het "ons eilandje" zo in te richten dat het voor iedereen van waarde zou kunnen zijn: voor de kleintjes die lekker buiten willen spelen, hun ouders, jongeren die willen picknicken, ouderen, levensgenieters, rijken, armen, Briellenaren, en niet-Briellenaren, kunstliefhebbers en niet-zo-kunstliefhebbers, muziekliefhebbers, workshoppers, netwerkers, borrelaars, bruidsparen, natuurliefhebbers, reigers en de mensen die ons Brieltje willen houden zoals het ooit was en voor iedereen die ik vergeten ben! Misschien zijn wij te idealistisch… en kunnen het inderdaad nooit iedereen naar de zin maken. We gaan het toch proberen! Met de roze beelden (onze stoere Dijkwerkers, Luctor et Emergo), een speeltuin, openluchttheater, klassieke druivenkas en een restaurant dat ingericht wordt met de "intentie" jullie het gevoel te geven dat je er mag blijven plakken. Soms is er een activiteit voor jou en soms is het meer voor de ander, maar altijd is het de bedoeling te verbinden. We moeten ons nu formeel en procedureel verantwoorden en dat is moeilijk als alles zo uit je hart komt en de intentie zo goed is. Alles wat werkelijk groots en inspirerend is, is gecreëerd door een individu dat kon werken in vrijheid.

Liefs, De Brielsche Aap

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant