Afbeelding
Foto: Jos Uijtdehaage

Overpeinzingen van een havenmeester

Actueel 766 keer gelezen

Brielle – Havenmeester Harry Kreiken is op zijn zachtst gezegd niet blij met het besluit van de gemeente de exploitatie van de haven te gaan uitbesteden. Naar zijn overtuiging moet de jachthaven, zeker omdat hij midden in de vesting ligt, net als straten, parken en pleinen gewoon als afdeling van de gemeente blijven bestaan.

Toen hij twee jaar geleden als havenmeester in Brielle binnenkwam, trof hij - voorzichtig gesteld - een vrijgevochten, ongeorganiseerde bende aan. Er was geen leiding, geen of weinig toezicht en ieder deed maar wat hem goed leek, Inmiddels is de verbeterslag redelijk gelukt en is er weer een beetje orde en netheid ontstaan.

Toch blijven er aandachtspunten
Er liggen nog een aantal sterk verwaarloosde boten en een paar boten zijn er gezonken. Die moeten uiteraard verwijderd worden, op kosten van de eigenaar natuurlijk, al lijkt die er soms helemaal niet meer te zijn. Verder moet de jollensteiger nog verwijderd of opgeknapt worden. Alles kan beter worden georganiseerd zodra de nieuwe kademuur met ligplaatsen aan het Slagveld gereed is. De prijs van de haven is nu al hoog en privatisering zal deze mogelijk nog duurder maken, wat leidt tot vertrek en minder passanten. Nog meer mensen zullen liever gratis op het meer blijven liggen.

De haven kan aantrekkelijker
Harry Kreiken heeft allerlei ideeën over het verbeteren en aantrekkelijker maken van de haven. Een aantal noemen we hier. Door de vergrijzing is er een duidelijke afname van bootbezit en de jeugd heeft geen tijd meer om grote boten te onderhouden. Creëer daarom meer plaatsen voor kleinere boten van zo'n 7 tot 8 meter Ook moet een aantal extra plekken komen voor grotere motorjachten vanaf 12 meter. De 'familieboot' boot van 8 tot 10 meter, valt echter steeds verder weg. Organiseer evenementen, zoals roei-/kanowedstrijden langs het Slagveld, een modelbotendemonstratie bij het geuzenschip, surflessen, etc. -Een aantal organisaties heeft hem daarover tijdens zijn dienstverband benaderd. Een mooiere setting dan de Vesting is hiervoor niet mogelijk. Hij ziet het als een uitgelezen kans om zonder hoge kosten Brielle in EIGEN BEHEER sterk te promoten

De Brielse Wethouder Robert van der Kooi verklaart desgevraagd dat de gemeente heel tevreden is over het functioneren van de havenmeester. Sinds diens aantreden is er veel tot stand gekomen en ziet alles er veel netter uit. Als voorbeeld noemt hij het snoer lichtjes langs de haven dat nu weer ononderbroken brandt. De reden dat de gemeente toch besloten heeft de exploitatie van de haven over te laten aan een marktpartij is dat je als overheid aan veel regelgeving gebonden bent en niet zoveel kan en mag. Een commerciële exploitant heeft veel meer vrijheid en kan daardoor ook creatiever te werk gaan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant