Afbeelding
Uw lokale ondernemer

W&W Tuinen

Actueel 1.019 keer gelezen

Een tuin is echt iets heel persoonlijks

Brielle – Vier jaar geleden ging W&W Tuinen van start aan de Rik in Brielle. Ze zijn vooral actief in Brielle en omstreken (Voorne-Putten) en soms daarbuiten via bestaande klanten. W&W Tuinen is een hoveniersbedrijf, tuinontwerpbureau en steen- en houthandel in één.

Jasper Hoosemans is de tuinarchitect van het bedrijf en werkt al vanaf het begin bij W&W tuinen. "Ik heb eerst een vierjarige hoveniersopleiding gevolgd", vertelt Jasper. "Deze opleiding is belangrijk als  basis zodat je weet hoe je tuin dient aan te leggen en voor de uitgebreide plantenkennis. Daarna heb ik een opleiding in Brussel aan de Erasmus Hogeschool gevolgd voor tuinarchitectuur. Een vergelijkbare opleiding in Nederland bestaat wel maar bestaat grotendeels uit landschapsarchitectuur en een klein stukje tuin. Het was een hele leuke en creatieve opleiding waarbij je alle facetten leert over de tuinarchitectuur. In 2005 heb ik de opleiding afgerond en ben ik in Goes voor een hoveniersbedrijf gaan werken. Nadat mijn vriendin en ik naar Middelharnis zijn verhuisd, ben ik gaan werken bij Eurotuin in Brielle en nu sinds vier jaar werk ik voor W&W Tuinen."

Van A tot Z

Voordat een tuin aangelegd kan worden, komt er nog heel wat om de hoek kijken. "Als eerste ga ik altijd bij de klant langs", zegt Jasper. "Thuis bij de klant aan tafel leer je de echte persoon kennen en aan de sfeer voel je met wie je te maken hebt". Zonder deze gegevens is het voor mij moeilijk om advies te geven over materialen of een passend tuinontwerp te maken. Soms komen mensen namelijk met wensen en hele mooie plaatjes die ze op Pinterest hebben gevonden om een indruk van hun wensen te geven, maar hier kan ik niet altijd uithalen hoe de persoon zelf is. En dat haal je wel uit de sfeer van een woonkamer en het gevoel wat je daarbij krijgt. Zo kan het dus ook voorkomen dat iemand met iets komt waarvan ik mij afvraag of het wel bij diegene past. Met een ontwerp probeer ik mensen te sturen richting een ontwerp wat veel beter past dan een gelikt plaatje uit Californië. En meestal klopt het ook wel, want als we dan samen door het 3D ontwerp bewegen voelen ze zich er vaak gelijk in thuis. Een tuin is dan ook iets heel persoonlijks."

Het traject

Vanaf het moment van het eerste bezoek tot aan het uiteindelijke ontwerp kan er best een tijdje overheen gaan. "Het ene ontwerp is soms snel klaar, en het andere heeft wat meer tijd nodig", vertelt Jasper. "Voornamelijk bij mensen die nog niet goed weten wat ze willen, kan het soms langer duren voordat je een passend ontwerp klaar heb liggen. Ik probeer het echter wel in maximaal twee weken te doen, omdat je anders het gevoel met die klant kwijt raakt en de kleine details wegvallen. Als er uiteindelijk een akkoord is over het ontwerp, de offerte en het materialenpallet, kan de tuin worden aangelegd. In de winter is de wachttijd wat korter dan in het voorjaar wanneer het bij iedereen weer gaat kriebelen. En als je een door ons aangelegde tuin ziet ga je zo voor de bijl!"

Verschillende materialen

W&W Tuinen biedt een groot assortiment beton, gebakken en keramische tegels, wat op eigen terrein gepresenteerd wordt op grote presentatierekken. "Met de tegels werken we voornamelijk met RedSun en Tuinvisie", zegt Jasper. "Verder werken we tegenwoordig ook veel met metalen kantopsluitingen in plaats van dikke betonbanden. Dat staat ook nog eens veel stoerder. Uiteraard leveren we ook hout, schuttingen, verlichting en dergelijke. Vanwege het grote assortiment hebben we niet alles op voorraad liggen, het kan allemaal via onze leveranciers besteld en bezorgd worden. Zo ben je namelijk verzekerd van een nieuw product en dus perfecte kwaliteit. Wij werken in de tuinen momenteel graag met stoere producten met een natuurlijke uitstraling. Verder besteden wij ook graag aandacht aan de juiste beplanting, want dat is vaak echt het ondergeschoven kindje."

Onderscheidend

W&W Tuinen is een jong bedrijf, maar heeft met Wouter en Wim van de Ende, Jasper en Garik wel jarenlange ervaring in huis. "Ik denk ook dat dat misschien wel onze grootste kracht is", gaat Jasper verder. "Wij werken hier namelijk met jong en oud door elkaar. De ouderen hebben wat meer ervaring, maar de jongeren zijn leergieriger en dat vult elkaar heel goed aan. En daar waar de ouderen wat conservatiever zijn, durven de jongeren misschien wel eerder een uitdaging aan  te gaan met iets heel vernieuwends. Ook voor de locatie hebben we bewust gekozen, want ook die onderscheidt ons van anderen. We zitten niet in de polder of verscholen op een bedrijventerrein, maar vol in het zicht aan de doorgaande weg naar Tinte. Ook hebben wij iemand aanwezig op kantoor als aanspreekpunt en dat is prettig voor de klanten. Een van onze sterke punten is het renovatiewerk wat we doen aan tuinen. Het is niet alleen maar nieuw aan te leggen tuinen. Persoonlijk vind ik het renovatiewerk juist ook heel erg leuk. Waar bij nieuwbouw de klant vaak druk bezig is met de oplevering van het huis en alles tegelijk komt is er bij renovatietuinen vaak een ontspannen sfeer. Ook om iets bestaands heen ontwerpen is voor mij een uitdaging. Als dat erfstuk of die oude boom uiteindelijk helemaal goed in het ontwerp opgenomen is, en helemaal past in het geheel, hebben wij weer een mooi en goed project afgeleverd. Verder volgen we niet alleen trends, maar maken we onze eigen trends. Voor creativiteit moet je een beetje eigenwijs zijn en hoeven wij  niet de rest te volgen. Ook hierin proberen we onderscheidend te zijn!"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant