[DAGBOEKNOTITIES] Failliet | BrielsNieuwsland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221872&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo brielsnieuwsland.nl
DAGBOEKNOTITIES

Failliet

  •   102 keer gelezen   Actueel

Je ligt in een ziekenhuisbed te zweten met hoge koorts en pijn in je lijf, vastgekoppeld aan allerlei metertjes, infusen, sondes, drains en katheters. Daar komt de verpleegkundige van de avonddienst. Heeft zij nou tranen in haar ogen? Gaat het zo slecht met je? Wat wil ze vertellen? Je bent niet helder door pijn, ongemak en slaapgebrek. Maar begrijp je haar nu goed? Moet je morgen het ziekenhuis uit? Daar ben je toch nog veel te ziek voor?

'Nee mijnheer X, u begrijpt het verkeerd. U moet hier weg omdat we gaan sluiten.' Sluiten? Het is hier toch geen kroeg? Je snapt er helemaal niets van. Dan gaat ze je uitleggen dat het ziekenhuis failliet is. Dat je bed morgen leeg moet zijn. Dat je een ritje in een ambulance gaat maken. Dat ze dit een 'warme overdracht' noemen. Alles is geregeld. Het is de beste oplossing voor je. En de tranen in haar ogen zijn niet alleen uit medelijden met jou. Ze is haar baan kwijt. En haar collega's ook. En je specialist eveneens. Iedereen.

Je zakt weer weg in je koortsdromen. Wat een gek leven heb je eigenlijk gehad. Eerst werd alles alsmaar beter. Je vader mocht korter gaan werken. Hij kreeg op zaterdag vrij. Toen hij de zestig naderde kon hij zelfs stoppen met werken. Plaats maken voor jongeren, doorwerken zou asociaal zijn. Zelf profiteerde je volop van de toenemende welvaart. Goede schoolopleiding, fijne baan, alles prima geregeld.

En toen begonnen er dingen te gebeuren die je vader nooit meegemaakt had. Op maandag werd er geen post meer bezorgd. Treinen zaten overvol en reden niet meer op tijd. Woningbouwcorporaties dreigden failliet te gaan. Scholen gingen op de fles. Banken vielen om. Of ze werden op het nippertje overeind gehouden met jouw geld. De premie van je ziektekostenverzekering steeg met de snelheid van een raket. Je kreeg een brief dat je pensioendatum enkele jaren opgeschoven zou worden. En vlak voor je hier werd opgenomen ontving je nog een mailtje dat je energieleverancier failliet was.

Nu beginnen dus de ziekenhuizen in te storten. En waarom eigenlijk niet? Een bedrijf dat slecht bestuurd wordt gaat ook failliet. Waarom een woningbouwcorporatie, school of ziekenhuis dan niet?

Maar wacht eens even. Die werden toch juist uitermate deskundig bestuurd? Zó deskundig dat de bestuurders een exorbitant hoog salaris moesten ontvangen voor hun uitzonderlijke competentie? Soms voel je je zo ziek dat je alles niet meer helemaal kunt volgen.

Wat je wel weet is dat die verpleegkundige morgen haar uiterste best voor je zal doen. Ook al wordt ze er niet meer voor betaald. En het personeel van de ambulance zal zich honderd procent inzetten en zorgen dat je een toprit krijgt. Met voldoende dekens voor een warme overdracht. Daar kun je van op aan.

In feite ben je veel beter af dan alle patiënten die hier morgen nog voor de deur staan. Die staan mooi in de kou. Eigenlijk ben je nog steeds een geluksvogel. Komt allemaal goed!


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221872&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768057&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Poll

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221873&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>