Het gaat om de linkerachterpoot van de dino en alleen het dijbeen alleen al heeft een gewicht van 42 kg.
Het gaat om de linkerachterpoot van de dino en alleen het dijbeen alleen al heeft een gewicht van 42 kg.

Nieuw op Historyland: grote achterpoot van dinosaurus

Actueel 299 keer gelezen

Hellevoetsluis – Historyland voegt een echte achterpoot en een afgietsel van de schedel van een dinosaurus toe aan haar collectie. De botten dateren uit het Jura tijdperk, zo'n 156 miljoen jaar terug en zijn gevonden in Wyoming in de Verenigde Staten.

De botten zijn afkomstig van de Camarasaurus grandis, een plantenetende dinosaurus. Het gaat om de linkerachterpoot van de dino en alleen het dijbeen alleen al heeft een gewicht van 42 kg. De Camarasaurus werd vijftien tot twintig meter lang. Het gewicht voor deze grote dinosauriërs moet ongeveer 20.000 kg bedragen hebben. De nek en staart waren relatief kort en de buik extreem groot en rond. Deze plantenetende dinosaurus droeg een korte maar hoge schedel, waarvan hier een kopie tentoongesteld wordt. De voorpoten zijn korter geweest van de achterpoten. Deze linker achterpoot is ongeveer 270 cm hoog!

Al eerder verwelkomde Historyland een indrukwekkend dino-skelet in het museum. De zogenoemde Psittacosaurus mongoliensis Osborn. Het skelet is compleet en heeft een lengte van 1,40 m en is 60 cm hoog. De dinosaurus-bottenverzameling van Historyland wordt zo steeds uitgebreider, naast o.a. de complete mammoetfamilie die te zien is in de tentoonstelling 'de mammoetsteppe'.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant