"Accepteer alle hulp die je aangeboden krijgt, je kunt het niet alleen"

'Accepteer als mantelzorger alle hulp'

Actueel 270 keer gelezen

Brielle - "Het allerergste is dat je partner alle tijdsbesef kwijtraakt. Je komt niet meer aan je slaap toe. Dag en nacht bestaan niet meer. Hij gaat 's nachts rondlopen en zoeken."

Dat én niet meer aan jezelf toekomen, is voor een mantelzorger als Dineke heel erg zwaar. Haar man Hans lijdt vermoedelijk al acht jaar een zeldzame vorm van Parkinsonisme. "Ik wilde de erkenning, herkenning en het besef van het predicaat mantelzorger niet, maar je leven komt volledig op zijn kop te staan. Accepteer daarom alle hulp die je aangeboden krijgt, want je kunt het niet alleen."

Dineke weet waar ze over praat. Ze is op. Haar lijf doet pijn, ze is altijd moe. Wat ze vroeger zo fijn vond om te doen -sporten, zeilen, lange wandelingen met de hond maken- doet ze niet meer. "Ik dacht altijd: het valt wel mee. Niets is minder waar. Ik weet dat ik Hans kwijtraak én moet ineens alles zelf regelen. Je bent je partner kwijt."

"Deze ziekte gaat zo snel. De diagnose is vorig jaar rond kerst vastgesteld, nadat we al sinds 2014 aan het tobben waren met wat eerst een burn-out leek, en Hans gaat momenteel erg hard achteruit."

Hans heeft volgens Dineke al jaren een grimas, een masker. "Ik zou wel in zijn hersenen willen kruipen om hem te begrijpen. Hij mag ook niet meer alleen zijn. Hij ziet niets meer en steekt zonder te kijken de weg over. Zijn ogen knijpt hij altijd tot streepjes."

De stap dat Hans naar dagbesteding bij Op Aarde in Brielle zou gaan, ruim een jaar geleden, was moeilijk. "Ik vond dat hij er nog niet thuis hoorde en wilde hem weer mee naar huis nemen. Hij zei ook steeds: ik doe het voor jou."

Dineke voelt zich dankbaar voor alle steun en liefdevolle aandacht en begeleiding van de mensen om haar en Hans heen. Om even zelf een time-out te hebben, logeerde Hans vorige week in de Herbergier in Hellevoetsluis. "Dat is, net als de Bollaarshoeve, een hele fijne plek met zeer zorgzame mensen. Zonder de hulp van de gemeente, huisarts en casemanager zou dit er allemaal niet zijn geweest. Ik raad dan ook iedereen die in een soortgelijke situatie zit, aan: vraag om hulp. Want die ís er."

Dementievriendelijk Voorne-Putten Alzheimer Nederland, de gemeenten op Voorne-Putten en welzijnsorganisaties zetten zich in om meer bekendheid te geven aan dementie, passende ondersteuning te bieden en om activiteiten te bevorderen. Voor meer informatie: www.alzheimer-nederland.nl, regio Voorne-Putten Rozenburg. Zorgt u voor een naaste en heeft u behoefte aan ondersteuning of een adempauze? Neem dan contact op met het Wmo-loket van uw gemeente via 14-0181.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant