Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Nieuwjaar

Actueel 537 keer gelezen

Daar staan we dan weer. Op de drempel van het nieuwe jaar. Hoe gaan we het oude jaar afsluiten? Zal het flink regenen, zodat de overlast van vuurwerkshows met bijbehorende achtergrondmuziek beperkt blijft? Of zal het de buurtbewoners dit jaar zo de strot uitkomen dat ze het komend jaar voor elkaar krijgen dat dit evenement uit hun woonwijk verdwijnt? En het carbidschieten? Weliswaar buiten de dorpskern, maar ook hier worden omwonenden er niet blij van. Ja, waar moet je blijven op oudejaarsdag als je niet van geknal houdt? Heel veel geluids-, stank- en straatvuiloverlast, dat je door de strot wordt geduwd omdat het een traditie is, komen we daar ooit nog van af?

Misschien kun je het beste met oordoppen op onder de dekens kruipen en dromen van het nieuwe jaar. Toekomstdromen. Hoe zal het allemaal gaan in 2019?

Komt er een gemeentelijke herindeling en zo ja, hoe dan? Gaan Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne toch als vredelievende partners aan de onderhandelingstafel, of moet het samenvoegingsproces ze van bovenaf worden opgelegd? Waar worden de nieuwe windmolens geplaatst, wie gaan ze horen en zien? Gaat dat beeld wennen en net zo bij het landschap horen als de eeuwenoude korenmolens, die we nu zo graag in stand willen houden? En zonnepanelen, hoe zal het daarmee gaan? Ze zijn goed voor het milieu, maar wat doen ze met de beschermde dorps- en stadgezichten? Mooi is anders, vinden velen.

Over het milieu gesproken, er gaan steeds meer stemmen op dat de kolencentrales die in onze achtertuin zijn gezet maar eens schoon moeten gaan werken. Dat was immers ooit het uitgangspunt. Toen ze gingen draaien bleef alles bij het oude, de exploitanten gooiden liever viezigheid de lucht dan zich aan hun schone beloftes te houden, want die waren bij nader inzien toch een beetje prijzig. Nu wordt er over gedacht om ze dan maar subsidies te geven, wie weet dat ze zich dan alsnog aan hun woord kunnen houden.

Velen worden in deze periode van het jaar overvallen door nostalgische gevoelens. Als je zo naast je kerstboom zit te mijmeren dan lijkt het wel of vroeger alles mooier, beter en gezelliger was. Sommige Oostvoornaars denken met weemoed terug aan het autostrand. Dat waren nog eens tijden, je hoefde niet eens je auto uit te stappen om de zon in zee te zien zakken. Hoe zou het met de petitie zijn die vroeg om die oude tijden te doen herleven? En het nepkoepeltje in de duinen, hoe zal het daarmee gaan in het nieuwe jaar? Zijn de lekkages bedwongen en afgehandeld of komen er nog meer geldverslindende reparaties aan?

Briellenaren hebben hun Arsenaal. Dat is écht oud en niet nep. Het zal toch wel een mooie publieksfunctie krijgen? En dan natuurlijk de kwestie rond de koppen op het Ravelijn. Blijven ze roze en zo ja, hoé roze dan? Knalroze, zachtroze, zalmroze, biggetjesroze of oudroze? De toekomst zal het leren.

Ik wens u een mooi nieuwjaar. Gaat u dingen zien die u niet aanstaan, zet dan gewoon een roze bril op.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant