Afbeelding

Weinig aanvullende zorg verbruikt in 2018

Actueel 219 keer gelezen

Regio - Een aanzienlijk deel van de aanvullend verzekerden heeft tot november 2018 relatief weinig gebruikgemaakt van de vergoedingen in hun aanvullende zorgverzekeringen. 39% heeft slechts een gedeelte geclaimd. Een op de tien heeft zelfs nog helemaal niets gebruikt van zijn of haar aanvullende verzekering(en). Toch is 94% van de aanvullend verzekerden van plan om opnieuw een aanvullende zorgverzekeringaf te sluiten voor 2019. In 2018 was ruim 80% van de Nederlanders aanvullend verzekerd. Bijna de helft van de mensen die zich in 2018 niet aanvullend verzekerd heeft, overweegt dat voor 2019 wél te doen.

Aanvullende verzekeringen voor tandartskosten blijven populair, gevolgd door pakketten voor fysiotherapie en brillen en lenzen. Daarnaast heeft meer dan driekwart van de Nederlanders een eigen risico van € 385,- en kiest hetzelfde percentage opnieuw voor het standaard eigen risico in 2019. Dit blijkt uit een representatief onderzoek van vergelijkingswebsite Pricewise onder 1.000 respondenten van veldwerkorganisatie Panel Inzicht naar het zorgverbruik in 2018 en de verwachtingen voor 2019. Hans de Kok, directeur Pricewise: "Je zou verwachten dat Nederlanders door de forse stijging in zorgpremies sterker geneigd zijn om te snoeien in hun aanvullende dekkingen en de hoogte van het eigen risico omhoog zouden schroeven, maar dat zien we niet terug in dit onderzoek. Het lijkt erop dat veel mensen toch blijven zitten waar ze zitten."

10% aanvullend verzekerden niets geclaimd
Veel respondenten hebben tot november geen tot weinig gebruikgemaakt van bepaalde vergoedingen uit hun aanvullende verzekering. In 2018 heeft slechts 39% een gedeelte geclaimd. En bijna een op de tien van de respondenten heeft zelfs niets geclaimd van zijn of haar aanvullende verzekering, terwijl zij daar wel enkele tientjes per maand extra aan zorgpremie voor betalen. De vergoedingen uit de standaard aanvullende verzekeringen, zoals tandartskosten, fysiotherapie en brillen en contactlenzen, worden wel - net zoals elk jaar - door de meerderheid voor het overgrote deel of volledig benut.

Daar tegenover staat een veel grotere groep die in 2018 (nog) geen gebruik heeft gemaakt van specifieke aanvullende vergoedingen, zoals medische hulp in het buitenland (81%), van kraamzorg (62%), van een ziekenhuisbevalling (62%), alternatieve geneeswijzen (60%) of van orthodontie vanaf 18 jaar (57%). De Kok: "Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iedereen alle aanvullende vergoedingen volledig gebruikt, maar het is wel zonde als je tientallen euro's betaalt voor niets. Veel mensen sluiten de specifieke aanvullende verzekeringen vaak heel bewust af als ze verwachten daarvan gebruik te gaan maken. Het is daarom des te opvallender dat er relatief weinig gebruik wordt gemaakt van deze specifieke aanvullende verzekeringen."

94% aanvullend verzekerd en kiest dit jaar opnieuw een aanvullende verzekering
Gemiddeld 94% van de verzekerden die in 2018 een aanvullende verzekering heeft, geeft aan deze volgend jaar opnieuw af te sluiten. Van de mensen die op dit moment alleen een basisverzekering hebben, zegt 46% het komende jaar wel te overwegen om een aanvullende verzekering af te sluiten. De meeste populaire aanvullende verzekeringen in 2018 waren aanvullende verzekeringen voor tandartskosten (64%), fysiotherapie (50%) en brillen en contactlenzen (29%).

Geen verschuivingen in hoogte eigen risico voor 2019
In 2018 had meer dan driekwart van de respondenten een eigen risico van € 385,- (79%). Ongeveer hetzelfde percentage geeft aan volgend jaar opnieuw voor het laagste eigen risico te kiezen (77%). Wanneer mensen een hoger vrijwillig eigen risico hebben, hebben ze meestal het maximale eigen risico van € 885,- (9%).

Verbruik van eigen risico
Nog niet de helft van de respondenten (43%) heeft in 2018 het volledige eigen risico opgemaakt. En bijna een kwart (24%) maakte helemaal geen kosten voor het eigen risico in 2018. 18% van de respondenten maakte een deel van het eigen risico op. 15% weet niet hoeveel zij hebben opgemaakt van het eigen risico. 
Van de mensen die in 2018 het standaard eigen risico van € 385,- kozen, betaalde de helft het volledige bedrag van € 385,-. Van de groep die het hoogste eigen risico heeft van € 885,-, betaalde slechts 8% het hele bedrag.

Verwachting volgend jaar eigen risico
De meeste mensen weten al welk eigen risico zij nemen in 2019. Slechts 7% van de respondenten twijfelt nog over de hoogte van het bedrag. Het overgrote merendeel van de respondenten (77%) kiest voor het laagste eigen risico. Bijna een op de zes (16%) kiest voor een eigen risico tussen de € 485,- en € 885,-, de helft van deze mensen kiest voor het maximale eigen risico van € 885,-.

Inschatting zorgkosten
Het grootste gedeelte van de respondenten maakt een inschatting van hun zorgkosten voor 2019 (58%) en kiest op basis daarvan de nieuwe aanvullende zorgverzekering uit. De meesten van hen maken een grove schatting (76%) en slechts een kwart maakt een uitgebreide en doorberekende schatting. De Kok: "Het is goed om te zien dat het merendeel van de mensen hun zorgbehoefte voor 2019 wel in kaart brengt. Het is echter opvallend dat slechts 72% van die mensen deze inschatting ook daadwerkelijk gebruikt als basis voor het uitzoeken van een zorgverzekering voor 2019. Het lijkt erop dat een groot deel ondanks de oriëntatie gewoon blijft zitten bij hun huidige zorgverzekeraar. Maar ook als je niets doet, verandert je zorgverzekering. En dat lijken veel mensen niet te beseffen."

Tevredenheid over huidige zorgverzekeraar voornaamste reden om niet over te stappen
Ruim de helft van de respondenten (56%) geeft aan dit jaar hun zorgverzekering te gaan vergelijken. In vergelijking met vorig jaar geeft dit jaar een groter aantal (17%) aan dat de kans groot tot zeer groot is dat zij dit jaar zullen overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Echter, maar liefst 62% zegt dat de kans klein tot zeer klein is dat zij zullen overstappen. De voornaamste reden voor hen om niet over te stappen, is dat zij tevreden zijn met hun huidige zorgverzekeraar (93%). Andere redenen om niet over te stappen zijn dat de besparing niet hoog genoeg is (84%) en dat overstappen teveel gedoe is (54%).

Nietsdoen is geen optie
Hans de Kok: "We zien dat de zorgpremiestijging meer mensen dit jaar aanzet om te gaan vergelijken. Tegelijkertijd geven ook weer veel mensen aan te blijven zitten bij hun huidige zorgverzekeraar. Veel mensen denken dat er naast de stijgende zorgpremie niets verandert aan hun zorgverzekering. Ze hebben geen zin om over te stappen en ervaren dat als gedoe. Maar nietsdoen is eigenlijk geen optie. Een groot deel van de inhoud van de aanvullende zorgpakketten wijzigt namelijk en wordt verder versoberd. Én de basis- en soms ook aanvullende premies gaan dit jaar fors omhoog. Daarnaast veranderen de zorgcontracteringen van verzekeraars soms ook, dus het is goed om te kijken met welke zorgverleners jouw verzekeraar dit jaar een contract heeft. En als laatste zijn er grote onderlinge premie- en pakketverschillen tussen de verschillende verzekeraars. Het loont dit jaar dus extra om de eigen zorgbehoefte voor 2019 in kaart te brengen, te controleren of deze nog aansluit bij je huidige zorgverzekering en over te stappen."
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant