OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
WIE WAT BEWAART...DIE WEET WAT!

Een Familiedrama in Oudenhoorn

Actueel 433 keer gelezen

De jaarboeken van Jan Kluit blijven een mooie bron voor de geschiedenis van ons eiland. Daar komt bij dat hij erg nauwkeurig is, soms té nauwgezet. Zoals in zijn verhaal over een familiedrama in 1754.

Op 13 oktober van dat jaar voltrok zich een familiedrama in Oudenhoorn dat weldra over het hele eiland het gesprek van de dag was. Het gezin van Jacob en Pleuntje de Geus met Matthijs van acht en Hadewij van drie jaar, woonde nabij de Oudenhoornse sluis. Die noodlottige dag kookte Pleuntje een pot karnemelkse brij. Het gezin deed zich eraan te goed, maar kort daarna werd het jongste kind niet lekker. Het begon, met de woorden van Jan Kluit, "te swellen". Wat hij daarmee bedoelde is niet duidelijk maar het kind verslechterde en overleed weldra. Jacob voelde zich evenmin lekker; hij klaagde ook dat hij "begon te swellen" en ging naar bed waar hij korte tijd later overleed. De moeder en Matthijs waren er weinig beter aan toe. Het moet een afschuwelijk tafereel geweest zijn in het huisje. Pleuntje kreeg achterdocht en vermoedde gif. Zij kwam op het idee om iets in te nemen om het braken op te wekken en gaf het ook Matthijs. Dat werd hun redding en na "lang suckelen" knapten zij weer op. Het restant van de brij gooiden zij op straat waar het werd opgelikt door twee honden, een kat en acht kippen die prompt dood neervielen.

Alsof dat nog niet voldoende bewijs was voor het feit dat er rattengif in het eten zat, schreef Kluit in zijn dagboek dat het niet aan de melk kan hebben gelegen; de buurman waar de melk gehaald was had daarvan ook gegeten zonder letsel.

Aart van der Houwen (aa.vander houwen@streekarchiefvp.nl)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant