Btw verhoging doet best pijn | BrielsNieuwsland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221872&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo brielsnieuwsland.nl
De boodschappen kosten flink meer dit jaar
De boodschappen kosten flink meer dit jaar (Foto: stock)

Btw verhoging doet best pijn

  •   121 keer gelezen   Actueel

De btw is in 1969 ingevoerd. Toen was het standaard tarief 12% en het verlaagde tarief 4%. Stap voor stap zijn deze tarieven verhoogd (slechts in twee jaren vond een verlaging plaats, in 1989 en 1992) en vanaf dit jaar betalen we maar liefst 21 % en 9 %.

Per 1 januari 2019 is het verlaagde btw tarief verhoogd van 6 naar 9 procent. Naast de boodschappen uit de supermarkt, geldt dit tarief ook voor bijvoorbeeld water, boeken, bloemen, de kapper, bezoek aan musea en attracties. Maar ook geneesmiddelen, taxi's, fiets- en schoenreparaties, schilders en stukadoors vallen onder het lage btw-tarief en worden dus duurder. De btw-verhoging betekent dat op iedere € 100 die mensen in 2018 aan boodschappen uitgaven, er €2,83 aan btw bijkomt.

Pensioentje van €400,-
Als je bij de supermarkt na de kassa mensen aanspreekt, hoor je verschillende commentaren die bijna allemaal op hetzelfde neerkomen: "De AOW van mijn vrouw en mijzelf is met 25 euro per maand omhoog gegaan", vertelt een man die zijn tas staat in te laden. "Mijn pensioentje van 400 euro ging met 4,20 euro omhoog en als je dan ziet wat we allemaal meer moeten betalen dan begrijpt een kind dat we er zeker niet op vooruit gaan dit jaar". Duidelijk is, dat we niet alleen met een verhoging van de btw te maken hebben, maar ook met tariefstijgingen voor zorgpremie, energie, schadeverzekeringen, internet en TV.

Geld terugvragen
Veel mensen zijn geschrokken van alle bedragen die op TV en in de kranten genoemd worden. Sommigen zien het somber in en vinden het ook erg ingewikkeld om het overzicht te behouden. Dezelfde man in de supermarkt: "Gelukkig heb ik een zoon die handig is met geldzaken en hij heeft voor ons geregeld dat we zowel huur-als zorgtoeslag krijgen, dat scheelt ons toch weer ruim 180 euro in de maand".

55+ laat geld liggen
Veel mensen weten niet of niet goed of ze recht hebben op een of meerdere toeslagen 1 of de 6 huishoudens verzilvert het recht op huurtoeslag niet en 1 op de 10 huishoudens vraagt onterecht geen zorgtoeslag aan.

Misverstand
Een belangrijk misverstand dat alleen mensen met een uitkering recht zouden hebben op bijzondere bijstand van de gemeente. Maar ook mensen met een laag inkomen uit werk kunnen een aanvraag doen om in aanmerking te komen voor deze bijstand.
Dit is bijvoorbeeld mogelijk voor reiskosten bij ziekenbezoek of meerkosten die gemaakt worden om langer thuis te kunnen blijven wonen. Ook de kosten voor rechtsbijstand of kosten voor bewindvoering of mentorschap die door de rechter is opgelegd kunnen voor vergoeding in aanmerking komen.Het loont dus de moeite om uw financiële situatie nog eens goed tegen het licht te houden!


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221872&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768057&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221873&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>