Afbeelding

Vliegtuigjes van Rinus Groenendaal in Hellevoetsluis

Actueel 258 keer gelezen

Hellevoetsluis - Het zeepsopkleurige plastic vliegtuigje was het favoriete speelgoed uit zijn jeugd. Met zwaaiende armbewegingen en bijpassend motorgeluid bracht hij het als klein jongetje tot leven.

Maar hoe het vliegtuigje er ook weer uit zag, dat wist Rinus Groenendaal (Vierpolders) na al die jaren niet meer. Hij ging op zoek. In de vitrines van de bibliotheek in Hellevoetsluis is het resultaat van zijn naspeuringen te zien. Met beschilderde borden, 3D-schilderijen, tekeningen en grafiek (hoogdruk) probeerde hij zich er een voorstelling van te maken. Dromerige vliegtuigen ('Een waterig maantje'), vrachtvliegtuigen ('koerieren'), agressieve gevechtsmachines ('een aanvalsmomentje') komen er in voor, maar ook verplaatst hij zich in vliegmachines met vliegangst …

Een houtsnede met de tekst "Dit is geen vliegtuig. Het is een puntenslijper." vermoedt een anekdote, die de herkomst van zijn speeltje verklaart. Het zijn schetsmatige voorstellingen, alsof je over de schouder van de tekenaar mee kijkt en je het idee krijgt dat een volgende inval alles weer op losse schroeven kan zetten. De speurtocht zelf bleek belangrijker dan het uiteindelijke doel. Hij weet nog steeds niet hoe zijn speelgoed er uiteindelijk uit zag. Maar al zoekende, raakte hij net als het spelende jongetje destijds, in allerlei werelden verzeild. Zijn conclusie: 'Zonder je stoel te verlaten kun je verre reizen maken. Op Schiphol heb ik niet zo veel te zoeken'. Dit speelse werk – er zijn bezoekers die er vrolijk van worden – is te zien tot april.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant