OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
WIE WAT BEWAART...DIE WEET WAT!

Een bonte avond

Actueel 254 keer gelezen

Jaarlijks of tweejaarlijks werd het garnizoen van Brielle vervangen. De ene keer was er enkele dagen geen bezetting, de andere keer was er korte tijd een dubbele bezetting. De wisseling van het garnizoen in 1757 zal tijdgenoten nog lang zijn bijgebleven.

Eind april arriveerde het 1e bataljon van generaal majoor Lindman, bestaande uit zeven compagnieën (totaal 700 à 1.000 man), vanuit Veere om in Brielle ingekwartierd te worden. De volgende morgen zou het 2e Bataljon Schotten onder de generaal majoor Halkett vertrekken naar Breda. Tussen de Schotten en Hollanders bestond blijkbaar de nodige wrijving en dat werd verergerd toen beide groepen zich in de kroegen te goed gingen doen. Er ontstonden ongeregeldheden en om negen uur raakte een dronken Schot op de Turfkade dodelijk gewond. Hierop sloeg de vlam in de pan: groepen van dertig of veertig Schotten trokken met sabels door de stad. Links en rechts trapten zij deuren in op zoek naar Hollandse militairen die de moord op hun geweten hadden. Soldaten en bewoners vluchtten in nachthemd via het dak en over de tuinmuren naar elders.

Een militair barbier werd achterna gezeten door de Voorstraat. Bij een huis schuin tegenover de Franse school rende hij naar binnen, blies de kaars uit die in het voorhuis stond en vluchtte de trap op naar boven. De schotten volgden hem op de voet maar konden hem in het donkere huis niet vinden. Hoe de bewoners zich voelden laat zich raden. Toen de Schotse commandant zijn mannen wilde sussen en opdracht gaf naar hun kwartier te gaan, kreeg hij een pak slaag. Omdat de stadswacht in de tussentijd niet wist waar de nieuwe militairen waren ondergebracht duurde het tot half elf voordat 150 soldaten aangetreden stonden om de rust te herstellen.

Aart van der Houwen (aa.vander houwen@streekarchiefvp.nl)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant