OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
WIE WAT BEWAART...DIE WEET WAT!

Schimmels voor Korea

Actueel 169 keer gelezen

Archieven worden bewaard in een archiefbewaarplaats (vandaar de naam). Aan die ruimte worden hoge eisen gesteld. De temperatuur moet constant 18ºC zijn en de relatieve luchtvochtigheid 50%. Dit is niet alleen omdat papier verkruimelt bij grote schommelingen van het klimaat, maar ook omdat eventuele schimmels zo in ruste blijven.

In een warme en vochtige omgeving – denk aan een badkamer zonder ventilatie – tieren schimmels welig. Door de archiefbewaarplaats koel en droog te houden blijft papier stevig en krijgen schimmels geen kans. Schimmels kunnen echter decennia en nog langer in leven blijven. Stijgt de temperatuur dan kan zomaar een schimmelexplosie uitbreken. Het ontvangen van nieuw archief of het uitlenen van archiefmateriaal, zelfs op de eigen studiezaal, is dan ook nooit zonder risico. Nieuw archief blijft enige tijd in quarantaine en we zien het liefst een koude studiezaal en tijdens het lezen niet likken aan de vingers!

Schimmelbestrijding is een vak apart waarin een klein aantal bedrijven in is gespecialiseerd. In Zuid-Korea is een nieuw bestrijdingsmiddel uitgevonden en het betreffende bedrijf wil dit in Europa introduceren. Archivarissen gaan uiteraard niet over één nacht ijs. Daarom is een onderzoek ingesteld naar de in Europa voorkomende schimmels en andere levende have en de effecten van het middel op westers papier en inkt. Onlangs is een delegatie, bestaande uit de heren Kim, Kim en Yoo, vanuit Korea naar ons land gekomen om bij een aantal archiefdiensten luchtmonsters te nemen, stof te verzamelen en lokdoosjes uit te zetten.

Het is leuk te vertellen dat het Streekarchief Voorne-Putten de eerste archiefdienst was die werd aangedaan. Eén boek is meegenomen om behandeld te worden. Over enkele maanden zal duidelijk zijn of het Koreaanse middel effectief en tegelijk onschadelijk is.

Aart van der Houwen (aa.vander houwen@streekarchiefvp.nl)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant